Beba, Foto: Tatiana Morozova / Alamy / Alamy / Profimedia

žensko ime

Prelepo ime za devojčice nežne i miroljubive prirode: Značenje nosi jaku poruku

Ovo ime ima jaku simboliku i potiče od korena "Bog"

Objavljeno: 14.10.2024. 23:51h

Božana je žensko ime domaćeg porekla, čije značenje dolazi od reči "Bog". Ime se još vezuje za Božić i za prevod imena grčke boginje Teope, čije je značenje "božanstvena".

Druge verzije ovog imena su Božidarka, Božica, pa čak i Žana, a muški oblik ovog imena je - Božo.

Smatra se da su osobe sa imenom Božana komunikativne, prijateljski nastrojene, živahne i omiljene u društvu.

One su blage, nežne i miroljubive prirode. Imaju umirujuće dejstvo na okolinu i uvek su pune reči utehe za druge.

Ovo ime ima jaku simboliku, jer potiče od korena i osnove reči "Božja", pa se samim tim njeno značenje povezuje sa danom rođenja Isusa Hrista, odnosno Božićem“, pa u prenesenom smislu i Božana je simbol "radosti“, "slavlja" i "sreće".

Upravo zato ovo lično žensko ime je u srpskom jeziku označava radost Hristovog rođenja i praktikuje se običaj da ga ponosno ponesu devojčice rođene baš na Božić.

Bebafoto: philipus / Alamy / Profimedia

Stari su davali ovo ime ženskoj deci jer su verovali da su one svete, mile, bezgrešne, poslate od Boga, predodređene da čine samo dobro, osobe koje šire radost Božju i sreću. Iz tog razloga, ovo ime je na listi 100 najpopularnijih imena u Srbiji, i to u prvih 30 mesta.

Što se tiče grčke mitologije i imena Teopa (starogrčki: Theopēs), u pitanju je atinska kći Lava, i sestra Praksiteje i Eubule. Mitologija navodi da su se ove žene dobrovoljno žrtvovale, ili pak, da ih je njihov otac slobodno žrtvovao, za bezbednost Atine u poslušnosti Delfskom proročištu, zbog čega su u Grčkoj obožavane. Teopa je takođe bila i jedna od Menada koja je pokušala da ubije kralja Likurga Trakijskog.

Bonus video;

(Espreso/Ona.rs/M.L.)