Jablanica, Foto: EPA-EFE/NIDAL SALJIC

jablanička katastrofa

Forenzičari otkrili detalje nalaza obdukcija tela iz Jablanice: Jedno kida srce u paramparčad!

Forenzičari iz Trebinja i Foče su identifikovali i obukovali ljude poginule u polavama u Jablanici

Objavljeno: 14.10.2024. 14:38h > 14:53h

Forenzičari iz Trebinja i Foče, dr Dražen Damjanjuk i dr Boris Pejić, identifikovali su i obdukovali 20 ljudi koji su poginuli u katastrofalnim poplavama u Jablanici u BiH.

"Nijedan od njih nije imao klasično utapanje, već su svi stradali od zapušenja grkljana i dušnika zemljom i muljem, ili su stradali od mehaničkih povreda, zadobijajući teške prelome od stena i drugog materijala koji je padao po njima", kazao je Damjanjuk, potvrdivši da ni on, ali ni njegov kolega, nisu ustanovili nijedno klasično utapanje.

Damajnjuk i Pejić su radili po spiskovima nestalih Jablaničana, pa je Damjanjuk obdukovao i bračni par koji je pronađen zagrljen, Perić je radio na lešu nastradale trudnice u sedmom mesecu trudnoće, ali su, kako kažu, i jedan i drugi, iako su do sada radili na brojnim "teškim slučajevima", ovaj posao uradili sa dosta teških emocija.

"Nas dvojica smo obradili i osam leševa iz jedne iste familije, iz koje je ostao samo jedan dečačić, tako da je sve to skupa jako potresno, ali, to je naš posao", kazao je dr Damjanjuk.

FOTO: EPA-EFE/NIDAL SALJIC
FOTO: EPA-EFE/NIDAL SALJIC
FOTO: EPA-EFE/NIDAL SALJIC
FOTO: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
FOTO: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
FOTO: RINA
FOTO: Elvis BARUKCIC / AFP / Profimedia
FOTO: Elvis BARUKCIC / AFP / Profimedia
FOTO: Elvis BARUKCIC / AFP / Profimedia

O tome koliko je i fizički i psihički teško bilo odraditi ovaj posao govori i detalj koji je izneo doktor Damjanjuk.

"Koliko je na leševima bilo zemlje i mulja možda najbolje govori podatak da je za jedan leš mom pomoćniku trebalo pola sata da ga pripremi za obdukciju", kaže Damjanjuk.

Bonus video:

(Espreso/ Nezavisne/ Prenela: T.M.)