Kolač sa grizom, Foto: ALP AKSOY / Alamy / Alamy / Profimedia

probajte

Recept za kolač sa grizom i jabukama koji deca obožavaju: Smeju da ga jedu, jako je zdrav, pun je safta!

Kolač sa jabukama i grizom je mekan, hranjljiv i idealan za decu, ali i sve ljubitelje ovakvih poslastica.

Objavljeno: 14.10.2024. 14:19h

Sastojci:

150 g finog griza

100 g brašna

1 prašak za pecivo

50 g mlevenih oraha

100 g šećera

600 g rendanih jabuka, sačuvajte sok od jabuke od rendanja

1 kašika mlevenog cimeta

1 kašičica ekstrakta vanile

1 kašika limunove kore

75 ml ulja, plus za podmazivanje

šećer u prahu, za posipanje

Recept za kolač sa jabukama i grizom:

Kako biste napravili ovaj kolač zagrejte rernu na 200 C. Prosejte griz, brašno i prašak za pecivo u veliku činiju. Dodajte mlevene orahe i šećer i dobro promešajte da se sjedini.

U posebnu veću činiju dodajte rendane jabukei sav sok, a ako su vam jabuke suve, dodajte 50 ml soka od jabuke, cimet, ekstrakt vanile, limunovu koricu i 60 ml ulja i dobro promešajte.

Posudu za pečenje (oko 20 x 32 cm) obložite papirom za pečenje i dobro je namažite uljem. Počnite sa slojevima na sledeći način - jedna trećina mešavine suvog griza u osnovi, a zatim jedna trećina mešavine jabuka ravnomerno raspoređena preko suve mešavine. Ponovite još dva puta, završavajući slojem jabuka na vrhu. Prelijte preostalih 15 ml ulja. Sve dobro pritisnite viljuškom tako da imate ravnu gornju površinu.

Pecite na 200 C sa ventilatorom 20 minuta, a zatim smanjite rernu na 170 C, pokrijte posudu za pečenje folijom i pecite još 30-40 minuta dok vrh ne porumeni. Ostavite da se ohladi u posudi za pečenje, a zatim izvadite kolač. Pre serviranja pospite šećerom u prahu. Možda ćete želeti da napravite i jednostavan kolač sa jabukama, sve se meri kašikama.

Bonus video:

(Espreso/Stvar ukusa)