Nobelova nagrada, Foto: Profimedia

PRESTIŽNO PRIZNANJE

Dodeljena Nobelova nagrada za ekonomiju!

Nagrada Švedske banke za ekonomske nauke u znak sećanja na Alfreda Nobela je nagrada koja se dodeljuje svake godine za vanserijske intelektualne doprinose u oblasti ekonomije

Objavljeno: 14.10.2024. 12:21h

Nobelovu nagradu za ekonomiju dobili su Amerikanci Daren Asemoglu, Sajmon Džonson, Džejms A. Robinson, za studije o tome kako se institucije formiraju i utiču na prosperitet.

Nagrada Švedske banke za ekonomske nauke u znak sećanja na Alfreda Nobela je nagrada koja se dodeljuje svake godine za vanserijske intelektualne doprinose u oblasti ekonomije.

Ova nagrada je osnovana od strane Švedske banke, najstarije centralne banke na svetu, na 300. godišnjicu njenog osnivanja 1968. godine.

Nagradu dodeljuje Švedska akademija nauka.

Prošle godine nagradu je dobila Klaudija Goldin za unapređenje razumevanja ishoda na tržištu rada žena.

Najmlađi dobitnik ove nagrade je Ester Duflo za eksperimentalni pristup ublažavanju globalnog siromaštva. Ona je ovu prestižnu nagradu dobila 2019. godine u svojoj 46.godini.

Najstariji dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju je Leonid Hirvic za postavljanje temelja teorije konstruktivnog mehanizma 2007. godine. On je u tom trenutku imao 90 godina.

(Espreso/ N1/ Prenela: T.M.)