Stejt department, Foto: Profimedia

oglasili se

Stejt department: Neopravdani kineski vojni manevri oko Tajvana

Vežbe nazvane „Joint Svord-2024B“ (Združeni mač), imaju za cilj „testiranje zajedničkih operativnih sposobnosti“ snaga, saopštilo je jutros kinesko Ministarstvo odbrane

Objavljeno: 14.10.2024. 08:42h

Američke vlasti osudile su danas kineske vojne vežbe oko Tajvana, koje smatraju "neopravdanim" i rizikom od zaoštravanja situacije.

„SAD su ozbiljno zabrinute zbog vojnih vežbi (kineske) Narodnooslobodilačke armije u Tajvanskom moreuzu i oko Tajvana. Odgovor (kineske vojske) vojnim provokacijama na uobičajeni godišnji govor (tajvanskog predsednika Lai Čing Tea) je neopravdan i nosi rizik od zaoštravanja“, izjavio je portparol Stejt departmenta Metju Miler (Matthew Miller).

Kina je danas pokrenula vojne manevre sa avionima i brodovima oko Tajvana, koji je sa svoje strane saopštio da je rasporedio „adekvatne snage“ kao odgovor.

Vežbe nazvane „Joint Svord-2024B“ (Združeni mač), imaju za cilj „testiranje zajedničkih operativnih sposobnosti“ snaga, saopštilo je jutros kinesko Ministarstvo odbrane.

Zbog tih vežbi je tajvanski predsednik danas sazvao sastanak nacionalne bezbednosti, ostrvo je u stanju povišene pripavnosti.

Kina smatra da je Tajvan deo njene teritorije koja će se jednog dana ponovo ujediniti i nikada se nije odrekla upotrebe vojne sile da bi povratila kontrolu.

Bonus video:

(Espreso/Agencije)