Dejana Tomić, Foto: Happy tv printscreen

i dalje je nema

Hteo je da se ženi, a onda ga je taksista pokosio na Brankovom mostu: Dejana očajna nakon smrti sina, traži pravdu!

"Nije on ni pio, niti govorio. Samo je bio budan, to je sve. Nije mogao da ima nikakvu interakciju. To je jako bolelo", rekla je Dejana u svojoj ispovesti, opisujući agoniju kroz koju je prolazila dok je njen sin bio u komi

Objavljeno: 14.10.2024. 07:27h

Više od godinu dana nakon tragične smrti 26-godišnjeg Vukašina Tomića, njegova majka Dejana ne odustaje od borbe za pravdu. Vukašin je teško povređen u saobraćajnoj nesreći na Brankovom mostu u Beogradu 13. marta 2022. godine, kada je na njega naletelo taksi vozilo. Nakon dva meseca provedena u komi, mladić je izgubio bitku za život, ostavljajući neutešnu porodicu i prijatelje.

"Nije on ni pio, niti govorio. Samo je bio budan, to je sve. Nije mogao da ima nikakvu interakciju. To je jako bolelo", rekla je Dejana u svojoj ispovesti, opisujući agoniju kroz koju je prolazila dok je njen sin bio u komi.

Iako je nesreća odnela život mladog čoveka, istraga nije naložila obdukciju tela. Taksista je oslobođen optužbi u oktobru 2022. godine, a od krivičnog gonjenja se odustalo. Majka Dejana se nije mirila sa ovakvom odlukom. Uložila je žalbu koja je usvojena, ali je nedostatak nalaza obdukcije onemogućio dalji tok postupka.

Odlučna u svojoj nameri da pronađe pravdu za sina, Dejana se pridružila Udruženju roditelja čija su deca stradala u saobraćajnim nesrećama. Zajedno sa drugim roditeljima, obratila se Vrhovnoj tužiteljki, tražeći da se slučaj ponovo otvori. Njihovi napori su urodili plodom - Treće osnovno javno tužilaštvo je obavestilo Dejanu da će slučaj smrti njenog sina biti vraćen na početak.

"Samo želim pravdu", kaže Dejana, čija borba predstavlja simbol nade za sve one koji se bore protiv nepravde i traže istinu za svoje najmilije.

Imao je 16 povreda, u jednom momentu je otvorio oči

foto: Happy tv printscreen

Majka Vukašina Tomića, Dejana Tomić u emisiji "Posle ručka" otkrila je bolne detalje ovog slučaja.

- Na mog sina je naletelo taksi vozilo na Brankovom mostu. Vukašin je u tom momentu stajao pored barijere koja deli Brankov most na dva suprotna pravca. Ta barijera je visine oko 40 cm gde u medicinskom veštačenju je lepo opisano da je dečko iskoračio, to je moj sin, i desna noga mu je bila na asfaltu. To govorim zato što je u iskazu vozača drugačiji iskaz, što je skroz i očekivano - priseća se Dejana.

Od siline udarca je Vukašinovo telo bilo odbačeno preko krova, priča majka.

- Moje dete je ostalo kod zadnjih točkova u besvesnom stanju. Vozač koji ga je udario ostao je na licu mesta. Svedok je bio i momak koji se vozio sa njim, u njegovom iskazu kasnije uočeno je mnogo nelogičnosti u svemu. Od početka do kraja - kaže dr Dejana.

Njen sin davao je znake života kada je stigla Hitna pomoć, kaže Dejana.

- Vukašin je davao znake života, ostaje u besvesnom stanju, odvoze ga, reanimiraju ga na licu mesta, odvoze ga i još jednom ga reanimiraju u Urgentnom centru! Imao je 16 preloma! Od 19. aprila do 13. marta bio je na mašini za disanje. Dva meseca je bio u budnoj komi, niti jede, niti pije, niti priča, samo trepće - priseća se Dejana.

Vukašin je 22. marta otvorio oči, 30. je uspeo da podigne levu ruku.

- U jednom momentu je išlo na bolje, koliko je to moglo u njegovom stanju. Moj Vukašin se dva meseca mučio u budnoj komi, nit' živ, nit' mrtav. Kad sam ga poslednji put videla, stegao mi je ruku i nasmešio mi se, posle toga mi je svet stao - ispričala je majka Dejana.

Vozač nije kočio

Dejana kaže da samo želi pravdu.

- Želim da mi dete počiva u miru, da ja u miru žalim svoje dete i potrudim se da ostanem normalna, to je moj zadatak - izjavila je ova žena nedavno za "Kurir" i dodala da veruje i dalje da će slučaj smrti njenog sina dobiti epilog.

Ona tvrdi i da je tokom istrage utvrđeno da na mestu nesreće nije bilo tragova kočenja, kao i da je veštak utvrdio da je taksi vozilo bilo neispravno.

Bonus video:

(Espreso/Blic)