Foto: Beta Dragan Gojić

NAJNOVIJE

Vremenska prognoza za 2 nedelje: Jedna pojava bi mogla da pokvari vreme i pre 25. oktobra, ovo je zatišje pred buru

Do kraja naredne nedelje biće stabilno, a u njenom drugom delu malo hladnije

Objavljeno: 13.10.2024. 20:42h

Sunčano i toplo vreme u Srbiji, takozvano Miholjsko leto, prekinule su padavine i pad temperature na prosečne vrednosti za ovo doba godine, ovaj vikend prolazi u skladu sa kalendarom, a kako je najavio meteorolog amater Marko Čubrilo “duži period suvog i vrlo lepog jesenjeg vremena bi verovatno mogao da potraje do oko 26. oktobra.

Čubrilo kaže da posle 25. oktobra "modeli počinju da ukazuju na promenu", koja bi nas mogla uvesti u tipično kasno-jesenje dane. Do kraja naredne nedelje biće stabilno, a u njenom drugom delu malo hladnije.

- Narednih nedelju dana, a verovatno i malo duže, vremenske prilike nad našim delom Evrope biće pod uticajem stabilnog i jakog anticiklona koji će uslovljavati suvo vreme. Od položaja tog sistema zavisiće i koliko će se nešto hladnije mase sa severoistoka Evrope infiltrirati ka nama. Tako na primer JMA, GFS i CFS modeli oko 19. oktobra vide položaj anticiklona koji bi omogućio manjoj količini suvog i svežijeg vazduha sa severoistoka da dođe do nas, dok ECMWF takvu opciju ne daje – navodi Čubrilo u vremenskoj prognozi.

foto: Ana Paunković

Čubrilo u najnovijoj prognozi navodi da bi se u drugom delu nedelje po istočnoj periferiji anticiklona ka nama sa severoistoka mogla spustiti manja količina hladnog, ali suvog vazduha te bi uz jačanje jugoistočnog vetra-košave hladnog tipa i istočni vetar duž Jadrana i ovim predelima doneo vetrovito vreme. Zahladnelo bi još malo i oko petka bi se maksimalne temperature kretale od 7 na istoku Srbije do oko 17 na zapadu i jugozapadu Hrvatske, dok bi minimumi bili od -1 na istoku Srbije do oko 12 na zapadu Hrvatske.

Bez obzira na moguće promene, do 25. oktobra očekuje stabilnost uz hladne noći i jutra, ponegde i pojavu magle, a na planina preko 1.500 metara nadmorske visine može biti i prizemnog mraza.

Uglavnom sunčano, temperatura će biti do 23 stepeni Celzijusa

U toku dana će u narednih skoro dve nedelje biti malo do umereno oblačno ili pretežno sunčano i vrlo prijatno uz maksimalne dnevne temperature vazduha, uglavnom od 17 do 23 stepena Celzijusa, na jugu regiona lokalno i oko 26 stepeni Celzijusa.

U periodu do 18. do 20. oktobra u košavskom delu regiona je moguć pojačan jugoistočni vetar. Oko 21. oktobra proračun ECMWF-a daje signal za postepeno narušavanje anticiklona uz formiranje nekoliko centara visinske ciklonske cirkulacije od kojih bi jedan oko 22. oktobra i nad nama, posebno na zapadu i severu regiona mogao doneti kišu povremeno.

Bonus video:

(Espreso/Blic/Prenela:M.S.)