Foto: Jelajelena Petrovic

prijatno

Jednostavan recept za najukusniju poslasticu: Vaši ukućani će uživati u svakom zalogaju ovog deserta, pravi se lako

Hrskav, mek i mirišljav slatkiš čiji se ukus pamti danima. Napravite odmah duplu meru.

Objavljeno: 13.10.2024. 17:05h > 17:11h

Rolnice sa cimetom postale su pravi hit pre mnogo godina jer nisu previše zahtevne za pripremu, a intenzivan ukus ih svrstava u jedan od omiljenih slatkih zalogajčića.

Naročito su popularne u vreme praznika, ali i tokom hladnih jesenjih dana. Njihov miris, ukus i jednostavnost pripreme čine ih prosto neodoljivim.

Najbolje cimet rolnice sa prelivom možete jesti u svakom trenutku. Odličan su izbor za doručak, uz šolju toplog mleka ili kafe, a možete ih jesti i kao užinu ili ukusan i jednostavan dezert kojim možete poslužiti neplanirane goste.

Sastojci:

350 g brašna

1 kesica suvog kvasca

pola kesice praška za pecivo

60 g šećera

30 g maslaca

1/4 kašičice soli

120 ml mleka

Za fil

100 g smeđeg šećera

100 g maslaca

20 g cimeta

Za preliv:

60 g maslaca

200 g šećera u prahu

5 kašika mleka

Priprema:

Uključite rernu da se greje, na 200 stepeni. U činiju sipajte mlako mleko i vodu, pa dodajte kvasac, malo šećera i ostavite da kvasac krene da narasta. Zatim dodajte šećer, so, maslac, jaja i izmešajte. Potom dodajte brašno i umesite lepo mekano testo.

Sledeći korak je da pripremite fil tako što ćete da otopite maslac na laganoj vatri. Dodajte mu zatim šećer i cimet kako biste napravili preliv za cimet rolnice. Preliv za cimet rolnice premažite preko razvijenog testa. Urolajte testo.

Rolat isecite na komade debljine oko 2 cm. Tepsiju za pečenje obložite pek papirom i ređajte rolnice. Ostavite 15 minuta da malo narastu na toplom mestu, a onda pecite oko 15 min na 200 stepeni.

Zatim pravite preliv tako što otopite maslac i pomešate sa prah šećerom i mlekom.

Nakon pečenja izvadite da se malo ohlade, pa kašikom sipajte preliv na svaku od njih. To je sve, uživajte.

Bonus video:

(Espreso/Glossy/Ilić Milica/prenela:B.S.)