prijatno
Jednostavan recept za najukusniju poslasticu: Vaši ukućani će uživati u svakom zalogaju ovog deserta, pravi se lako
Hrskav, mek i mirišljav slatkiš čiji se ukus pamti danima. Napravite odmah duplu meru.
Rolnice sa cimetom postale su pravi hit pre mnogo godina jer nisu previše zahtevne za pripremu, a intenzivan ukus ih svrstava u jedan od omiljenih slatkih zalogajčića.
Naročito su popularne u vreme praznika, ali i tokom hladnih jesenjih dana. Njihov miris, ukus i jednostavnost pripreme čine ih prosto neodoljivim.
Najbolje cimet rolnice sa prelivom možete jesti u svakom trenutku. Odličan su izbor za doručak, uz šolju toplog mleka ili kafe, a možete ih jesti i kao užinu ili ukusan i jednostavan dezert kojim možete poslužiti neplanirane goste.
Sastojci:
350 g brašna
1 kesica suvog kvasca
pola kesice praška za pecivo
60 g šećera
30 g maslaca
1/4 kašičice soli
120 ml mleka
Za fil
100 g smeđeg šećera
100 g maslaca
20 g cimeta
Za preliv:
60 g maslaca
200 g šećera u prahu
5 kašika mleka
Priprema:
Uključite rernu da se greje, na 200 stepeni. U činiju sipajte mlako mleko i vodu, pa dodajte kvasac, malo šećera i ostavite da kvasac krene da narasta. Zatim dodajte šećer, so, maslac, jaja i izmešajte. Potom dodajte brašno i umesite lepo mekano testo.
Sledeći korak je da pripremite fil tako što ćete da otopite maslac na laganoj vatri. Dodajte mu zatim šećer i cimet kako biste napravili preliv za cimet rolnice. Preliv za cimet rolnice premažite preko razvijenog testa. Urolajte testo.
Rolat isecite na komade debljine oko 2 cm. Tepsiju za pečenje obložite pek papirom i ređajte rolnice. Ostavite 15 minuta da malo narastu na toplom mestu, a onda pecite oko 15 min na 200 stepeni.
Zatim pravite preliv tako što otopite maslac i pomešate sa prah šećerom i mlekom.
Nakon pečenja izvadite da se malo ohlade, pa kašikom sipajte preliv na svaku od njih. To je sve, uživajte.
Bonus video:
(Espreso/Glossy/Ilić Milica/prenela:B.S.)