Foto: Profimedia

NAJNOVIJE

SRBI SA KOSOVA I METOHIJE BEZ VIZA U EU: Isplivale najnovije informacije, evo kad će moći da putuju

Uredba koja je objavljena 23. septembra u Službenom listu EU predviđa rok od 20 dana za stupanje na snagu

Objavljeno: 12.10.2024. 18:30h > 18:32h

Nosioci srpskih pasoša sa Kosova koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije moći će od sutra da putuju u zemlje EU bez viza.

Uredba koja je objavljena 23. septembra u Službenom listu EU predviđa rok od 20 dana za stupanje na snagu.

"Ova Uredba je u potpunosti obavezujuća i direktno se primenjuje u državama članicama u skladu s Ugovorima", navodi se u dokumentu.

Potpisivanju je prisustvovao i poslanik EP Matjaž Nemecfoto: Profimedia

Uredbu Evropskog parlamenta i Saveta EU o izmenama Uredbe koja se odnosi na nosioce srpskih pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije potpisali su 18. septembra u Strazburu predsednica Evropskog parlamenta (EP) Roberta Mecola i ministar za evropska pitanja Mađarske Janoš Boka, kao predstavnik zemlje koja predsedava Savetom EU.

Potpisivanju je prisustvovao i poslanik EP Matjaž Nemec, koji je u prethodnom sazivu EP bio izvestilac za ukidanje ovih viza.

Dvadeset dana nakon objavljivanja odluka će stupiti na snagu

Nemec je nakon odluke o ukidanju viza izjavio za Kosovo onlajn da je za njega bilo neprihvatljivo da mala grupa ljudi na Zapadnom Balkanu ostane diskriminisana.

Ambasador Srbije pri Evropskoj uniji Danijel Apostolović izjavio je ranije za Kosovo onlajn da će nosioci biometrijskih pasoša Republike Srbije koje izdaje Koordinaciona uprava za KiM najzad moći da putuju u zemlje Evropske unije bez viza, najverovatnije od druge nedelje oktobra.

“Dvadeset dana nakon objavljivanja odluka će stupiti na snagu. Ako se sve bude bude odvijalo kako treba, to znači da bi odluka mogla da stupi na snagu oko 10. oktobra. Srbi sa Kosova i Metohije, odnosno nosioci biometrijskih pasoša Republike Srbije koje izdaje Koordinaciona uprava za Kosovo i Metohiju bili su poslednji na Zapadnom Balkanu kojima je do sada bila potrebna viza za putovanje u zemlje Evropske unije, što je samo po sebi diskriminacija”, rekao je Apostolović.

Bonus video:

(Espreso/Kosovo onlajn/Blic/Prenelaa:m.s.)