Zara, Foto: Promo

H&M, Zara, Ikea i Dekatlon okreću biznis "naglavačke": Evo šta menjaju!

Među deset brendova koji će učestvovati u projektu, u kojem će se tekstil i obuća odvajati od ostalog otpada kako bi se kasnije ponovo koristili ili reciklirali, su vlasnici Zara Inditex, H&M, Decathlon, Ikea i Primark.

Objavljeno: 11.10.2024. 19:28h > 19:31h

Pravila znače da će kompanije koje prodaju više odeće i obuće verovatno morati da plate više za upravljanje otpadom.

Od aprila sledeće godine najveće španske modne kompanije nameravaju da počnu da prikupljaju odbačenu odeću u okviru dobrovoljnog pilot programa upravljanja tekstilnim otpadom u skladu sa propisima EU koji bi trebalo da stupe na snagu 2026. godine.

Među deset brendova koji će učestvovati u projektu, u kojem će se tekstil i obuća odvajati od ostalog otpada kako bi se kasnije ponovo koristili ili reciklirali, su vlasnici Zara Inditex, H&M, Decathlon, Ikea i Primark.

Španija čeka konačno odobrenje novih propisa EU koji će od država članica zahtevati da odvoje tekstil od drugog otpada pre nego što pravila budu otkrivena modnim kompanijama.

Troškove tekstilnim otpadom snosiće te kompanije, rekla je modnim liderima na događajima u Madridu Marta Gomez, direktorka za procenu kvaliteta i životne sredine pri ministarstvu energetske tranzicije.

Propisi EU-a neće stupiti na snagu pre 2026. jer će kompanijama vlasti dati najmanje godinu dana da se prilagode, rekli su vladini izvori iz modne industrije.

„Propisi nam ukazuju na put koji treba slediti, nismo odlučili da čekamo ispunjenje zakonskih pravila“, rekao je Andres Fernandez, predsednik Reviste i voditelj održivosti u maloprodaji Manga, kompanije koja je deo projekta.

Pravila znače da će kompanije za prodaju više odeće i obuće verovatno morati i platiti više za gospodarenje otpadom.

Po službenim podacima u Španiji se samo 12 postopolovne odeće prikuplja odvojeno, a 88 posto završava na deponijama.

Svaki stanovnik i godišnje odbaci 20 kilograma odeće u poređenju sa ostatkom od sedam kilograma u Evropi.

Tokom jednogodišnjeg eksperimenta Re-viste planira postavljanje više desetina kontejnera na raznim mestima – u crkvama, trgovinama, trgovačkim centrima i na ulicama da bi se otpad mogao odložiti u vreće i odvesti u pogone na razvrstavanje.

Bonus video:

(Espreso/Blic/Preneo D.M.)