Evropska unija, Foto: Profimedia

putovanje

EU najavila faznu realizaciju sistema EES na granicama: Evo šta sve moramo imati ako krenemo na put

Do tada svi putnici i dalje će moći da putuju kao i do sada, i neće morati da prolaze nikakav postupak registracije

Objavljeno: 11.10.2024. 18:56h

Evropska komisija donela je odluku da odloži uvođenje sistema ulaska i izlaska na spoljnim granicama Evropske unije (EES), koji je trebalo da počne da radi 10. novembra, saopštila je poverenica EU za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

Evropska unija mogla bi da odluči da uvede sistem ulaska/izlaska (EES) u fazama, rekla je Johanson, nakon što je saopštila da se ponovo odlaže uvođenje sistema ulaska i izlaska na spoljnim granicama Evropske unije (EES) planirano za 10. novembra.

Iako je potvrđeno da EES neće biti implementiran za mesec dana, poverenica Johanson rekla je da bi sistem mogao da se uvodi postupno kao alternativa, prenosi Šengen njuz. Prema rečima Johansonove, umesto uvođenja sistema na svim graničnim prelazima u isto vreme, EU bi mogla da ga sprovodi korak po korak, i uvede ga najpre na pojedinim graničnim prelazima, a zatim pređe na neke druge.

Putovanje bez registracije

Granicafoto: Dado Đilas

Međutim, kako je objasnila poverenica Johanson, čak i da EU odluči da nastavi sa postepenim uvođenjem EES-a, ovaj proces svakako ne bi započeo 10. novembra. Očekuje se da će dodatne informacije o tome biti saopštene uskoro, zajedno sa mogućim planiranim datumom za pokretanje sistema.

Do tada svi putnici i dalje će moći da putuju kao i do sada, i neće morati da prolaze nikakav postupak registracije.

- Postoji zabrinutost u vezi sa otpornošću IT sistema - rekla je Johanson na konferenciji za medije nakon sastanka Saveta EU za pravdu i unutrašnje poslove.

Ona je istakla da tri zemlje nisu spremne da implementiraju sistem do 10. novembra, kada je trebalo da sistem stupi na snagu, aprema pisanju medija, reč je o Nemačkoj, Francuskoj i Holandiji.

Istodobno, povjerenica Johansson naglasila je da trenutno nema novog vremenskog okvira i napomenula da vlasti rade na tom pitanju.

- Nadam se da možemo početi što je pre moguće. To zavisi i od pravne procene koju ćemo napraviti ia upravo na tome radimo - rekla je Johanson.

Ostavljate svoju fotografiju i otiske u bazi

Sistem EES ulaska/izlaska je automatizovani informatički sistem čiji je cilj modernizacija granične kontrole i zamena trenutnog sistema sa pasošima. Čim se uvede, svi putnici koji ulaze u blok na kraći boravak do 90 dana moraće da se registruju i između ostalog da daju svoje biometrijske podatke (slike lica i otiske prstiju) i druge osobne podatke.

Podaci će biti sačuvani u bazi podataka i koristiće se za beleženje ulazaka i izlazaka stranaca sa tog područja, otkrivanje osoba koje su prekoračile boravak, sprečavanje neregularnih migracija i otkrivanje osoba koje koriste lažni identitet, između ostalog.

Bonus video:

(Espreso/Blic/Vesna Sinko/Preneo D.M.)