Tihomir Stanić, Foto: Espreso

NEVEROVATNO

Tihomir Stanić otkrio grešku iz filma ''Lajanje na zvezde'' koja je svima promakla: Posle 26 godina je sve jasno

Ivo Andrić, kog igra Tihomir Stanić, sreće se u filmu Zdravka Šotre sa maturanatima gimnazije

Objavljeno: 11.10.2024. 16:27h

Serija "Nobelovac", koja se od 5. oktobra emituje na RTS-u, prikazuje život Ive Andrića, a pripremana je osam godina, da bi priča bila što verodostojnija. Velikog književnika tumači Tihomir Stanić, koji je nobelovca glumio i 1998. godine. Bilo je to u kultnom filmu "Lajanje na zvezde".

Ivo Andrić, kog igra Tihomir Stanić, sreće se u filmu Zdravka Šotre sa maturanatima gimnazije. Radnja prati roman Milovana Vitezovića "Lajanje na zvezde", a kultno ostvarenje gleda se sa istim uživanjem i skoro 30 godina od premijere.

– Vidite, niko nije primetio. To je bilo nemoguće. Kada je sniman film "Lajanje na zvezde", ja sam imao 35-36 godina, izgledam kao balavac. Andrić je Nobelovu nagradu dobio sa 69. A ja se u filmu pojavljujem kao klinac, a oni kažu: "Evo ga naš Nobelovac!". To niko nije primetio – prisetio se nedavno Tihomir Stanić.

Stanić isti Andrić

Greške se dešavaju i u najboljim filmovima, ništa strašno. Važno je da je Arsić oduševio 1998. glumeći Andrića, kao što to čini i sada u "Nobelovcu". Instagram je preplavljen komplimentima.

"Kažu da samo genije može da glumi genija. Bravo, maestro", "Za mene je to jako lepa scena, svaka čast na izvođenju", "Pravi glumac, prava uloga. Svaka čast!", "Tihomir Stanić isti Ivo Andrić".

– Bile su tu razne biografije Andrićeve, intervjui, sačuvana pisma, sveske koje je Zadužbina Ive Andrića velikim delom i objavila. Knjiga Žanete Đukić Perišić koja se bavi odnosom Andrićevog privatnog života i likova iz njegovih dela, ali takođe i poslednja knjiga, "Nebo nad Beogradom", o periodu koji je proveo u Beogradu. Znači, gde god smo našli neki detalj u nečijoj izjavi, u nekom dokumentu, to smo razvijali dalje. Na primer, neko je rekao kako je Andrić u mladosti, kada je bio u u poseti u kući nekih svojih prijatelja, đaka u gimnaziji u Sarajevu, uvek sedeo pored peći jer mu je bilo hladno. I ta nit se negde vuče – rekla je gostujući na RTS-u koscenaristkinja serije "Nobelovac" Jelena Mijović.

Autori serije su Tihomir Stanić, Ivan Velisavljević i Vladimir Roganović. Naš istaknuti glumac je i među scenaristima, kao i Ivan Velisavljević i Aleksandar Novaković.

Režiseri su Tihomir Stanić i Boriša Simović.

Bonus video:

(Espreso/zenablic/T.M.)