Foto: BEOGRAD.RS

protokol

Uspostavljanje pobratimskih odnosa Beograda i Gazijantepa: Šapić potpisao protokol o saradnji sa Fatmom Šahin

Cilj potpisivanja ovog protokola jeste razvijanje međusobnih odnosa i prijateljstva, zatim razvoja dva grada i unapređenje uzajamne saradnje i bilateralnih odnosa

Objavljeno: 11.10.2024. 15:21h

Gradonačelnik grada Beograda Aleksandar Šapić i gradonačelnica gradske opštine Gazijantep Republike Turske Fatma Šahin potpisali su danas u Palati Srbija protokol o saradnji između dva grada.

foto: BEOGRAD.RS

Ovo je jedan od 11 bilateralnih dokumenata koji su danas potpisani u okviru državne posete predsednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji.

foto: BEOGRAD.RS

Cilj potpisivanja ovog protokola jeste razvijanje međusobnih odnosa i prijateljstva, zatim razvoja dva grada i unapređenje uzajamne saradnje i bilateralnih odnosa. U protokolu je precizirano da je dogovorena saradnja u oblasti privrede i industrije, kulture, umetnosti, sporta, urbanizma, zaštite životne sredine, klimatskih promena i energetike, kao i uspostavljanje statusa pobratimskih gradova.

foto: BEOGRAD.RS

Državna delegacija Republike Turske od juče je u poseti Srbiji, a dva predsednika, Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan, prisustvovali su danas u Palati Srbija svečanoj ceremoniji potpisivanja bilateralnih dokumenata o saradnji između dve zemlje.

foto: BEOGRAD.RS

Gazijantep je šesti grad po veličini u Turskoj koji broji oko dva miliona stanovnika, sa izuzetno razvijenom industrijom. Na predlog predsednika Aleksandra Vučića, Vlada Srbije donela je odluku da se ovom gradu posle razornog zemljotresa uputi humanitarna pomoć u medicinskoj opremi, lekovima, robi i novcu. U spasavanju nakon zemljotresa učestvovalo je preko 160.000 spasilaca, među njima i spasioci iz Srbije. U maju 2024. u Beogradu je boravila tehnička delegacija Gazijantepa, koja je imala sastanke sa beogradskim kolegama iz različitih oblasti, tako da je današnje potpisivanje protokola kruna tih dogovora.

foto: BEOGRAD.RS

(Espreso/beograd.rs)