Nobelova nagrada, Foto: Profimedia

odlučeno

Dodeljena i Nobelova nagrada za mir: Evo u čije ruke je otišla

Nobelovu nagradu u ovoj oblasti dodeljuje Švedska kraljevska akademija, a sastoji se od zlatne medalje i novčane nagrade u iznosu od 10 miliona švedskih kruna ili 1,1 milion dolara

Objavljeno: 11.10.2024. 11:33h

Dobitnik Nobelove nagrade za mir za 2024. godinu je japanska organizacija Nihon Hidankio (Nihon Hidankyo).

"Ovaj pokret preživelih od atomske bombe iz Hirošime i Nagasakija, poznat i kao Hibakuša, prima nagradu za mir za svoje napore da postigne svet bez nuklearnog oružja i za demonstraciju kroz svedočenje ljudi da se nuklearno oružje nikada više ne sme koristiti", rečeno je prilikom dodele nagrade.

Pokret je nastao kao odgovor na atomske napade u avgustu 1945. godine, a njegovi članovi neumorno su radili na podizanju svesti o katastrofalnim humanitarnim posledicama korišćenja nuklearnog oružja.

Nobelovu nagradu u ovoj oblasti dodeljuje Švedska kraljevska akademija, a sastoji se od zlatne medalje i novčane nagrade u iznosu od 10 miliona švedskih kruna ili 1,1 milion dolara.

Nobelova nagrada za mir je priznanje za posebne zasluge na poljima spajanja naroda, razoružanja ili smanjenja svetskih ili regionalnih vojnih potencijala, političkog i drugog obrazovanja kao i održavanja mirovnih konferencija.

Ova nagrada donacija je švedskog pronalazača i industrijalca Alfreda Nobela i od 1901. se svake godine u Oslu.

Od ustanovljavanja 1901. godine, Nobelovu nagradu za mir dobilo je 110 pojedinaca i 30 organizacija, a pojedine organizacije su dobile nagradu više puta.

Međunarodni komitet Crvenog krsta osvojio ga je tri puta, a Kancelarija visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice dva puta.

Bonus video:

(Espreso/Telegraf/Preneo: V.Š)