Vučić i Erdogan, Foto: Zorana Jevtić

poseta

Oglasio se Vučić nakon sastanka sa Erdoganom: "Uveren sam da će poseta doprineti unapređenju srpsko-turskih odnosa"

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić domaćin je predsedniku Republike Turske Redžepu Tajipu Erdoganu, koji boravi u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Srbiji

Objavljeno: 11.10.2024. 11:10h > 14:18h
14:16h
14:16h

"Zahvalan sam predsedniku Erdoganu što je umeo da sasluša naše stavove"

- Uveren sam da će ova važna poseta našeg prijatelja, predsednika Erdogana doprineti daljem unapređenju srpsko-turskih odnosa.

Zahvalan sam mu na tome što je uvek izražavao dobru volju da poseti našu zemlju i na spremnosti da razgovaramo o svim, ne uvek lakim pitanjima. I danas smo govorili o svim važnim geopolitičkim temama, ali i problemima sa kojima se suočavaju pojedinačno i zajedno i Srbija i Turska. Svakako, razgovarali smo i o situaciji na Balkanu, a ja sam jasno i nedvosmisleno govorio o politici Srbije i poštovanju normi međunardnog javnog prava.

- Srbija i Turska imaju dobre ekonomske odnose. Naša trgovinska razmena je usedmostručena u odnosu na period od pre samo nekoliko godina, ali naša saradnja mora da raste u svim sferama društvenog života, a posebno smo zahvalni turskim investitorima, jer postoje mesta u Srbiji koja opstaju upravo zahvaljujući njima.

- Zahvalan sam predsedniku Erdoganu što je umeo da sasluša naše stavove, uveren da ćemo prijateljske odnose nastaviti da gradimo i dalje i nadam se da će uskoro ponovo posetiti Srbiju, poručio je još jednom predsednik Vučić u obraćanju medijima nakon četvrte sednice Visokog saveta za saradnju između Republike Srbije i Republike Turske i potpisivanja bilateralnih sporazuma.

13:38h

Obraćanje predsednika Erdogana

Turski predsednik je potvrdio da je sa svojim velikim prijateljem Vučićem govorio o političkim i ekonomskim temama, kao i održanju mira, pomenuvši BiH koja je vrlo ranjiva, ali i situaciju na Bliskom istoku pozvavši Izrael da obustavi svoje akcije.

Erdogan je takođe govorio o dostizanju cifre od 5 milijardi robne i trgovinske razmene.

- Želeo bih da se zahvalim predsedniku Vučiću, mom prijatelju, na gostoprimstvu, koje sam osetio. Potpisali smo nekoliko sporazuma koji će dodatno jačati ugovorne obaveze između nas. Naš odnos sa Srbijom je takav da možemo da kažemo "zlatno doba". Ekonomski odnosi su ono što upravlja našim odnosima. Rešeni smo da zajedničkim naporima koračamo u tom pravcu. Nadamo se da će broj turista iz Srbije u Tursku biti veći. Zapošljavamo 960.000 ljudi u Srbiji.

- Dragi prijatelj, gospodin Vučić, igra veliku ulogu u uspostavljanju ove klime. Još jednom smo podvukli značaj mira i stabilnosti na Balkanu. Još jednom smo potvrdili našu rešenost da zaštitimo stabilnost u BiH. Ja sam mnogo puta podvukao koliko Srbija igra konstruktivnu ulogu. Ono što se trenutno dešava na Bliskom istoku, takođe, je bila tema. Krajnje vreme je da se zaustave napadi Izraela. Ohrabrio bih ostale da zvanično prihvate Palestinu kao državu. Tokom bilateralnih razgovora smo se fokusirali na političkim, ekonomskim, tursitičkim, temama vezanim za odbranu... Nadamo se da će donete odluke biti plodotvorne - rekao je Erdogan.

O saradnji u odbrambenoj industriji

- Donećemo zajedno sve potrebne odluke i usredsredićemo se na sve što treba uraditi u budućnosti. Nas dvojica smo sposobni da donesemo te odluke i tako ćemo i uraditi, kazao je Erdogan dodavši da je saradnicima naloženo u kom smeru ta sardnja treba da ide.

13:21h

Obraćanje predsednika Vučića

- Želeo bih još jednom da poželim dobrodošlicu predsedniku Erdoganu... Nemam šta da krijem, govorili smo i o odnosu koji EU ima prema našim zemljama, imao sam mnogo toga da naučim od predsednika Erdogana i verujem da će od ovog razgovora imati mnogo koristi i građani Srbije.

Trgovinska razmena

- Turska i Srbija imaju dobre ekonomske odnose, usedmostručili smo razmenu, rekao je predsednik govoreći o tome i kako je rasla vrednost naše razmene za koju je Erdogan jednom prilikom rekao da treba da dostigne 5 milijardi evra, a u prvih pet meseci bila je 2 milijade evra....

Predsednik Srbije je govorio o turizmu, našoj avionskoj liniji i naglasio da u najkraćem roku treba da se uspostavi tim koji bi temeljno i strateški radio na unapređenju u oblasti vojne i odbrambene industrije.

- Razgovarali smo i o situaciji na Balkanu i saslušao sam predsednika Erdogana koji se uvek zalagao za mir na Balkanu i koji je jasno govorio o situaciji u BiH i podršci koju dajemo integritetu BiH i integritetu Srpske u okviru BiH, da neko ne bi lažno tumačio našu politiku, dodao je Vučić koji je prethodno naglasio važnost turskih investitora poput Teklasa u Vladičinom Hanu zahvaljujući kojem taj grad opstaje a u kojem radi 1.779 naših radnika.

Vučić je kazao da će današnji razgovori doprineti razvoju srpsko-turskih odnosa. - Razgovarali smo i o problemima sa kojima se suočavaju Srbija i Turska, dodao je on.

- Govorili smo o odnosima koje naša zemlja ima sa EU. Značajnu korist od toga imaće Srbija i građani jer nove stvari sagledam i saznam i primenim na delo", kazao je Vučić pozvavši ponovo u skoru posetu turskog predsednika rekavši da ima mnogo toga da se otvori u čemu su učestvovale tuske kompanije.

- Još jedanput da iskažem dobrodošlicu našem prijatelju. I danas smo u razgovoru govorili o svim važnim geopolitičkim temama, ali i problemima sa kojima se pojedinačno suočavamo, ali i zajedno. Mnogo toga sam saznao. Verujem iz ovog razgovora će značajnu korist imati i Srbija i njeni građani. Turska i Srbija imaju dobre ekonomske odnose, mi smo usedmostručili razmenu. Godinu ćemo završiti na 2,6 milijardi evra. broj turskih državljana koji poseti našu zemlju je najveći od svih stranih državljana. Turska je zemlja sa kojom se trudimo da gradimo prijateljske odnose. Reč je o važnoj sili, zato sam posebno zadovoljan što smo danas održali zasedanja Visokog saveta za saradnju. Važno je da uspostavimo mnogo bliže odnose za saradnju o vojnoj oblasti, da uspostavimo tim koji bi radio na tome - rekao je Vučić, a potom govorio o turskim kompanijama koje rade u Srbiji.

O situaciji na Balkanu

- Razgovarali smo i o situaciji na Balkanu. Pažljivo sam slušao Erdogana, jasno i nedvosmisleno govorio o politici Srbije. Zahvalan sam Turskoj i Erdoganu na razumevanju na tome što su želeli da nas saslušaju. Mi smo mnogo manja zemlja od Turske, ali se trudimo da vodimo svoju politiku. Verujem da ćemo na nekom sledećem samitu moći da kažemo da smo prešli 3 milijarde trgovinske razmene, pa 4 milijarde. Nadam se da će on uskoro ponovo posetiti Srbiju i da će prihvatiti moj poziv da ponovo poseti Beograd. Mi ćemo sledeću sednciu Saveta saveta imati u Ankari - istakao je predsednik Vučić.

13:13h

Ceremonija potpisivanja sporazuma uz prisustvo dvojice predsednika

Ceremonija potpisivanja sporazuma uz prisustvo dvojice predsednika - Vučića i Erdogana.

Potpisani su Memorandumi o razumevanju između ministara MUP, zatim u oblasti rada i socijalne politike, privrede, energetike i rudarstva, trgovine (slobodna trgovina), sporta...

13:12h

Održana četvrta sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske

Nakon četvrte sednice Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske uslediće potpisivanje sporazuma o saradnji i izjave dvojice predsednika.

Četvrta sednica Visokog saveta za saradnju između Republike Srbije i Republike Turske bila je predvođena predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednikom Republike turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Izmena: 13:50h
12:25h

Vučić: Turska je jedan od najvažnijih investitora u Srbiji

Predsednik Vučić je na ceremoniji svečanog dočeka predsednika Turske istakao da je Turska jedan od najvažnijih investitora u Srbiji i da će razgovarati o novim projektima i ulaganjima, infrastrukturnim projektima, energetici i trgovinskoj razmeni, što je od ogromnog značaja za našu zemlju, posebno u ovim teškim globalnim ekonomskim prilikama.

11:34h

Vučić: Poseta jednog od najuticajnijih državnika za Srbiju je uvek velika čast

Poseta jednog od najuticajnijih državnika savremenog sveta, kakav je predsednik Erdogan, za Srbiju je uvek velika čast, a posebno u vremenu u kojem je globalna scena obeležena izazovima, kako političkim, tako i ekonomskim, što dodatno naglašava njen značaj.

FOTO: Zorana Jevtić
FOTO: Zorana Jevtić
FOTO: Zorana Jevtić
FOTO: Zorana Jevtić

Na političkom planu, ova poseta daje zamah jačanju odnosa između naše dve zemlje, čime doprinosi stabilnosti na Zapadnom Balkanu, regionu koji je neretko kroz istoriju bivao opterećen sukobima i napetostima, željan mira i istinskog prosperiteta. Turska i Srbija imaju dugu istoriju saradnje, a upravo ovakvi susreti pružaju priliku za produbljivanje tih veza, posebno u oblasti bezbednosti i ekonomije.

Ekonomija je još jedan od ključnih aspekata ove posete. Turska je jedan od najvažnijih investitora u Srbiji, a razgovaraćemo o novim projektima i ulaganjima, infrastrukturnim projektima, energetici i trgovinskoj razmeni, što je od ogromnog značaja za našu zemlju, posebno u ovim teškim globalnim ekonomskim prilikama.

Zato je ova poseta važna za nas, jer predstavlja značajan korak ka jačanju bilateralnih veza u izazovnim vremenima, jačajući platformu za budući dijalog i saradnju, kao ključnih faktora za mir i stabilnost na Balkanu.

Dobro nam došli, poštovani predsedniče Erdogan!, pourčio je predsednik Vučić na ceremoniji svečanog dočeka predsednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

11:19h

Plan posete

Posle svečanog dočeka ispred Palate Srbija i razgovora Erdogana sa predsednikom Srbije, njih dvojica će prisustvovati četvrtoj sednici Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske i potpisivanju sporazuma o saradnji.

Erdogan će tokom popodneva sa Vučićem prisustvovati i Biznis forumu Srbija-Turska u hotelu Hajat.

Tokom Erdoganove posete Beogradu trebalo bi da bude potpisano više dokumenata - memoranduma o razumevanju i saradnji Srbije i Turske, u oblastima rada, zapošljavanja i socijalne sigurnosti, privrede, industrije i tehnologije, energetske tranzicije, medija i informisanja, omladine i sporta, upravljanja katastrofama, kao i o saradnji u vanrednim situacijama.

11:15h

Sastanak predsednika Vučića i Erdogana u četiri oka

Posle svečanog dočeka, predsednici su ušli u Palatu Srbija gde će razgovarati u četiri oka

11:08h

Intonirane himne

Intoniranjem himni dveju država, crvenim tepihom i gradom počeo svečani doček.

Vučić i Erdoganfoto: Printscreen/RTS
Izmena: 11:16h
11:08h

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić domaćin je predsedniku Republike Turske Redžepu Tajipu Erdoganu, koji u zvaničnoj poseti Srbiji boravi 10. i 11. oktobra. Danas, drugog dana posete, Vučić je svečano dočekao Erdogana ispred Palate Srbija.

Prema planu posete, posle svečane ceremonije dočeka ispred Palate Srbija, sledi sastanak sa domaćinom predsednikom Aleksandrom Vučićem, a potom i četvrta sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske, te potpisivanje sporazuma o saradnji.

Kako je najavljeno, predsednici Vučić i Erdogan prisustvovaće biznis forumu.

Izmena: 11:15h