Foto: Stuart Monk / Alamy / Alamy / Profimedia

strašno

Izraz lica medicinske sestre im je sve rekao: Mislili da im sin (2) ima zatvor, a onda su saznali šok dijagnozu

Ceo svet im se okrenuo naglavačke

Objavljeno: 11.10.2024. 09:46h

Nikol i David Kvin iz Glazgova doživeli su šok kada je njihov sin Tomi, star samo dve godine, dobio dijagnozu četvrtog stepena visokorizičnog neuroblastoma, retke vrste raka kod dece. Njihov svet se okrenuo naglavačke, mislili su da dečaka muči zatvo, a onda su saznali da Tom ima 50 odsto šanse da preživi.

U početku su roditelji mislili da Tomi ima alergiju na hranu jer je često povraćao. Kada su simptomi postali ozbiljniji, posetili su lekare koji su posumnjali da se radi o zatvoru. Međutim, ubrzo je stigla zastrašujuća dijagnoza – rak.

– Naša svakodnevica je prožeta strahom i anksioznošću. Ceo svet nam se okrenuo naglavačke. Velike su šanse da nećemo uspeti da se oslobodimo bolesti na kraju lečenja, a može se vratiti u narednih pet godina – kaže zabrinuta Nikol (37).

U trenutku kada su saznali za dijagnozu, Nikol i David suočili su se s pomešanim emocijama – strah, sumnja, neverica...

Šokantna dijagnoza

Tom, koji je pre pojave simptoma bio "veseo i razigran dečak", počeo je da povraća dva puta nedeljno, posebno nakon konzumiranja mlečnih proizvoda. Iako su mu uveli dijetu bez laktoze, njegovo stanje se pogoršalo. Nakon posete lekaru, gde im je rečeno da se verovatno radi o postvirusnim simptomima, stanje dečaka se pogoršavalo.

foto: Profimedia

U aprilu 2024. godine, nakon što je Tomi imao ozbiljnu zdravstvenu krizu, majka ga je odvela u dečju bolnicu u Glazgovu. Tamo su im rekli da je verovatno reč o zatvoru, ali nakon pregleda, lice medicinske sestre pokazalo je zabrinutost.

– Uzeli su mu krv, a medicinska sestra nam je prilazila. U tom trenutku smo znali da se radi o nečemu ozbiljnom – dodaje Nikola.

Tumor se proširio po celom abdomenu

Dijagnoza raka potvrđena je 11. aprila 2024. godine, a tom prilikom otkriven je tumor koji se proširio po celom abdomenu, obavijajući glavne arterije i vene. Zbog težine situacije, umesto operacije, Tom je prošao kroz osam serija hemoterapija.

Osim hemoterapije, prošao je i kroz postupke poput prikupljanja matičnih ćelija, resekcije tumora i transplantacije matičnih ćelija. Iako se nadaju da će u narednih 18 meseci završiti lečenje, posledice su ostavile traga. Tom je izgubio sluh, ima visok krvni pritisak i druge trajne nedostatke.

– Naš život to je drastično promenilo. Više se ne družimo, a David i ja smo kao dva broda koji prolaze jedan pored drugog. Mentalno je to svakodnevna vožnja na toboganu. Uprkos svemu, on je još živahan, srećan i pun energije – rekla je Nikol.

U slučaju da se ne oporavi, istražuju opcije lečenja u inostranstvu, posebno u SAD, gde se sprovode klinička ispitivanja.

Bonus video:

(Espreso/Mirror/Blic žena/Prenela:M.S.)