Laboratorija, ilustracija, Foto: EPA / LESZEK SZYMANSKI

velika akcija

Velika akcija, kriminalu zadat ozbiljan udarac: Demontirana prava "aždaja"!

Među uhapšenima su ključni članovi kriminalne organizacije

Objavljeno: 10.10.2024. 15:55h

Letonska policija,u saradnji sa Evropolom, demontirala je veliku ilegalnu laboratoriju u Letoniji, koja je bila ključna za proizvodnju sintetičkih droga u Evropi.

Tokom operacije, sprovedene početkom oktobra, izvršene su racije širom Letonije, a uhapšeno je osam osoba osumnjičenih za umešanost u proizvodnju narkotika. Kako se navodi u saopštenju Evropola, među uhapšenima su ključni članovi kriminalne organizacije.

Evropol je kao podršku letonskim vlastima poslao svoj tim za taktičku demontažu laboratorije u gradu Aluksne, blizu ruske granice, kako bi pomogao u uklanjanju opasnih hemikalija i uređaja.

„Evropol je pružio punu operativnu podršku za brzu i tačnu identifikaciju lekova i hemikalija na licu mesta. Ova identifikacija bila je ključna za obezbeđivanje ključnih dokaza“, stoji u saopštenju.

Demontaža tajnih laboratorija za drogu predstavlja prioritet za Evropol u borbi protiv proizvodnje i distribucije nedozvoljenih supstanci širom Evrope.

Cilj ove operacije bio je da se poremete lanci snabdevanja organizovanih kriminalnih grupa, što je deo šire strategije Evropola za suzbijanje trgovine drogom.

Bonus video:

(Espreso/Agencije/Preneo: V.Š)