Bista, Foto: Beograd.rs

132 GODINE OD ROĐENJA IVE ANDRIĆA

Spomen-muzej na Andrićevom vencu čuva sećanje na našeg nobelovca: Sve ostalo netaknuto, tu su i dalje rukopisi

Ivo Andrić preminuo je u Beogradu 1975. godine, a danas se sećanje na srpskog nobelovca čuva u njegovom stanu, odnosno Muzeju

Objavljeno: 10.10.2024. 14:04h

Muzej Ive Andrića 10. oktobra obeležava 132 godine od rođenja srpskog nobelovca

Život i stvaralaštvo velikog pisca sačuvani su u njegovom stanu na Andrićevom vencu koji je od 1976. godine Muzej Ive Andrića, a 10. oktobra obeležava se godišnjica njegovog rođenja.

Bista Ivo Andrićfoto: Beograd.rs

Ivo Andrić rođen je 1892. godine, 9. odnosno 10. oktobra u jednom malom mestu koje se zove Dolac, blizu Travnika, u Bosni i Hercegovini. 10. oktobra ove godine obeležavamo 132 godine od rođenja Ive Andrića. Prvi put Andrić dolazi u Beograd 1919. godine da bi kasnije zbog službe u diplomatiji živeo u raznim gradovima u Evropi, a 1958. godine nakon venčanja sa suprugom Milicom Babić dobija na korišćenje stan na Andrićevom vencu broj 8. Godinu dana posle Andrićeve smrti stan postaje Muzej” kaže Marija Petrović iz Muzeja Ive Andrića.

Ivo i Milicafoto: Beograd.rs

Ivo Andrić je rođen u noći između 9. i 10. oktobra. U zvaničnim dokumentima piše da je 9. oktobar Andrićev datum rođenja, dok je pisac navodio 10. oktobar, koji je kasnije ozvaničen kao njegov rođendan.

Jedan od najvećih pisaca sa ovih prostora svoja najznačajnija dela napisao je u Beogradu tokom Drugog svetskog rata. Njegovo stvaralaštvo čine romani, dela pripovedačke proze i lirsko-filozofske poezije, kritike i eseji.

„Na kraju Drugog svetskog rata 1945. godine Ivo Andrić objavljuje svoja tri kapitalna dela koja je pisao tokom rata „Na Drini ćuprija”, „Travnička hronika” i „Gospođica”. Sva tri dela objavljena su na kraju rata. Ona su nekako bila i najzaslužnija za to da on dobije Nobelovu nagradu za književnost 1961. godine, koja mu je uručena u Stokholmu u Švedskoj. Tom prilikom Ivo Andrić održao je govor koji se danas zove „Beseda o priči i pričanju”, objašnjava Petrović.

Nobelova nagradafoto: Beograd.rs

Ivo Andrić preminuo je u Beogradu 1975. godine, a danas se sećanje na srpskog nobelovca čuva u njegovom stanu, odnosno Muzeju. Posetioci Muzeja mogu videti stalnu postavku na kojoj su izloženi originalan muzejski materijal iz Legata Ive Andrića, fotografije, dokumenta, umetnički i lični predmeti, knjige i časopisi, odlikovanja.

Bonus video:

(Espreso / gradonacelnik.beograd.rs / Prenela: J.N.)