baš su dobre!
Bosanke prave samo ovakve tufahije! Tradicionalni recept za brzu i ukusnu poslasticu će vas ostaviti bez reči
Tufahije su jednostavna, a izvanredna poslastica koja spaja tradiciju i ukus.
Tufahije su tradicionalni slatkiš koji potiče iz bosanske kuhinje, a postale su omiljene i u srpskim domovima. Ova poslastica od jabuka, oraha i šećera oduzima dah svojim ukusom i mirisom, a savršen je izbor za sve ljubitelje domaćih poslastica. Tufahije su često deo proslava i porodičnih okupljanja, a njihova priprema donosi toplinu i nostalgiju.
Evo kako ide recept za bosanske tufahije:
Sastojci:
- 4 veće jabuke - 200 g mlevenih oraha - 100 g šećera - 1 kašičica cimeta - 2 kašike meda (po želji) - 100 ml vode - 50 g čokolade (za preliv) - Šlag (za serviranje, opcionalno)
Priprema:
1. Priprema jabuka: Jabuke operite i pažljivo izdubite sredinu kako biste napravili prostor za fil. Ostavite dršku kako bi izgledale lepše.
2. Priprema fila: U posudi pomešajte mlevene orahe, šećer, cimet i med. Dobro promešajte da se svi sastojci sjedine.
3. Punjenje jabuka: Napunite svaku jabuku pripremljenim filom, pazeći da ne prepunite, kako bi se fil ne bi istakao prilikom pečenja
4. Kuvanje: U šerpi zagrejte vodu i stavite jabuke. Pokrijte poklopcem i kuvajte na srednjoj vatri oko 15-20 minuta, dok jabuke ne omekšaju.
5. Završni dodaci: Kada su jabuke skuvane, izvadite ih iz šerpe i stavite na tanjir. Otopite čokoladu i prelijte preko jabuka.
6. Serviranje: Tufahije poslužite tople, uz šlag po želji. Savršeno se slažu sa toplim čajem ili kafom.
Tufahije su jednostavna, a izvanredna poslastica koja spaja tradiciju i ukus. Ovaj recept je odličan način da impresionirate svoje goste ili jednostavno uživate u slatkom trenutku. Pripremite ih za proslavu ili kao desert za nedeljni ručak, i uverite se da će se svi zaljubiti u ovu ukusnu kombinaciju!
Bonus video:
(Espreso/srbijadanas/T.M.)