Tufahije, Foto: Printscreen/youtube/Kuhinja za 10

baš su dobre!

Bosanke prave samo ovakve tufahije! Tradicionalni recept za brzu i ukusnu poslasticu će vas ostaviti bez reči

Tufahije su jednostavna, a izvanredna poslastica koja spaja tradiciju i ukus.

Objavljeno: 09.10.2024. 19:33h

Tufahije su tradicionalni slatkiš koji potiče iz bosanske kuhinje, a postale su omiljene i u srpskim domovima. Ova poslastica od jabuka, oraha i šećera oduzima dah svojim ukusom i mirisom, a savršen je izbor za sve ljubitelje domaćih poslastica. Tufahije su često deo proslava i porodičnih okupljanja, a njihova priprema donosi toplinu i nostalgiju.

Evo kako ide recept za bosanske tufahije:

Sastojci:

- 4 veće jabuke - 200 g mlevenih oraha - 100 g šećera - 1 kašičica cimeta - 2 kašike meda (po želji) - 100 ml vode - 50 g čokolade (za preliv) - Šlag (za serviranje, opcionalno)

Priprema:

1. Priprema jabuka: Jabuke operite i pažljivo izdubite sredinu kako biste napravili prostor za fil. Ostavite dršku kako bi izgledale lepše.

2. Priprema fila: U posudi pomešajte mlevene orahe, šećer, cimet i med. Dobro promešajte da se svi sastojci sjedine.

3. Punjenje jabuka: Napunite svaku jabuku pripremljenim filom, pazeći da ne prepunite, kako bi se fil ne bi istakao prilikom pečenja

4. Kuvanje: U šerpi zagrejte vodu i stavite jabuke. Pokrijte poklopcem i kuvajte na srednjoj vatri oko 15-20 minuta, dok jabuke ne omekšaju.

5. Završni dodaci: Kada su jabuke skuvane, izvadite ih iz šerpe i stavite na tanjir. Otopite čokoladu i prelijte preko jabuka.

6. Serviranje: Tufahije poslužite tople, uz šlag po želji. Savršeno se slažu sa toplim čajem ili kafom.

Tufahije su jednostavna, a izvanredna poslastica koja spaja tradiciju i ukus. Ovaj recept je odličan način da impresionirate svoje goste ili jednostavno uživate u slatkom trenutku. Pripremite ih za proslavu ili kao desert za nedeljni ručak, i uverite se da će se svi zaljubiti u ovu ukusnu kombinaciju!

Bonus video:

(Espreso/srbijadanas/T.M.)