Džo Bajden, Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

pala odluka

Bajden stavio Ramštajn na čekanje!

Bilo je planirano da se samit u Ramštajnu održi na marginama Bajdenove državne posete Nemačkoj od 10. do 13. oktobra

Objavljeno: 09.10.2024. 15:22h

Džo Bajden je otkazao putovanja u Nemačku i Angolu u utorak, što je uticalo na planove za sastanak na najvišem nivou ikada u Ramštajnu, na kome je grupa donatora oružja Ukrajini imala za cilj da podvuče nepokolebljivu podršku Kijevu, protiv ruske invazije, prenosi Rojters.

"Događaj od 12. oktobra 2024. je odložen", saopštila je medijima putem elektronske pošte Kancelarija SAD za poslove u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn.

Bilo je planirano da se samit u Ramštajnu održi na marginama Bajdenove državne posete Nemačkoj od 10. do 13. oktobra, koja bi bila prva državna poseta SAD u skoro 40 godina.

Iz Bele kuće je saopšteno da Bajden odlaže svoj put zbog nadgledanja priprema za uragan Milton i naporima za pomoć žrtvama prethodnog uragana na jugu zemlje, u kome je prošlog meseca stradalo više od 200 ljudi.

Džo Bajdenfoto: Will Lanzoni / Zuma Press / Profimedia

"Bilo je jasno da Bajden mora da pošalje signal da vodi računa o unutrašnjoj politici - tako su blizu (SAD) izbori", ocenio je direktora Nemačkog instituta za međunarodne i bezbednosne poslove Stefan Mair.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu u punom obimu 2022. godine, Vašington je okupio istomišljenike u američkoj vazdušnoj bazi Ramštajn u jugozapadnoj Nemačkoj, formirajući grupu od oko 50 zemalja čiji se ministri odbrane redovno sastaju kako bi usaglasili odgovore u vezi sa zahtevima Kijeva za obezbeđivanje naoružanja.

Prema izjavama nemačkog zvaničnika, planirani sastanak, koji je otkazan, bio je prvi takve vrste na nivou lidera, i trebalo je da ga otvore Bajden, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i nemački Kancelar Olaf Šolc.

Bonus video:

(Espreso/Agencije/Preneo: V.Š)