Granični prelaz/Ilustracija, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/Zoltan Balogh

morate da znate

Važno obaveštenje za sve građane Srbije: Nova pravila možda ne stupe na snagu 10. novembra

Pripremni radovi još nisu završeni na nekim lokacijama

Objavljeno: 09.10.2024. 12:18h > 12:20h

Novi sistem ulaska i izlaska iz EU (EES), ćije uvođenje je planirano za 10. novembar moglo bi da bude odloženo, potvrdio je predstavnik Komisije Evropske unije. Implementacija EES sistema je, kako je istakao, složena operacija, tako da se kašnjenja ne mogu isključiti, izveštava Schengen.News.

Takva izjava portparola dolazi nakon što je Komisija priznala da bi moglo doći do dodatnih odlaganja uvođenja novog graničnog sistema, jer pripremni radovi još nisu završeni na nekim lokacijama. Na primer, luka Dover, koja registruje veliki broj ljudi koji putuju između Velike Britanije i EU, nije dobila nijedan tablet koji će se koristiti za registraciju putnika u sistem.

EES (Entry/Exit System – sistem ulaska/izlaska) je automatizovani sistem koji će zahtevati da se svi građani koji nisu iz EU registruju, bez obzira da li imaju pravo da uđu u EU bez vize.

Granicafoto: AP Photo Visar Kryeziu

Tokom procesa registracije, putnici će morati da dostave svoje otiske prstiju i slike lica, kao i lične podatke i podatke koji se nalaze u njihovim putnim ispravama.

Dostavljene informacije će se zatim čuvati u bazi podataka tri godine, što znači da putnici neće morati ponovo da se podvrgavaju ovoj proceduri dok ne dođe vreme da ažuriraju svoje informacije.

Podatke koje daju putnici koristiće vlasti EU da prate kada stranci ulaze i izlaze, a podaci će se takođe koristiti za otkrivanje onih koji ne poštuju pravila, koji koriste lažne identitete, kao i za sprečavanje neregularnih migracija, između ostalog.

Bonus video:

(Espreso/Nova.rs/Ana Kabala/Prenela: N.J)