Osnovna škola "Vladislav Ribnikar", Foto: Nemanja Nikolić

novo ročište

Dečaka ubicu danas izvode iz klinike: Svedočiće u postupku koji se vodi protiv njegovih roditelja

U Specijalnom sudu u Beogradu održaće se ročište optuženim roditeljima maloletnika koji je 3. maja 2023. počinio masakr u OŠ "Vladislav Ribnikar", a on je pozvan da svedoči

Objavljeno: 08.10.2024. 08:20h

Dečak-ubica koji je 3. maja prošle godine u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru počinio masakr u kom je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja, danas bi prvi put od zločina trebao da izađe iz bolnice, u koju je smešten 3. maja 2023, i da u najvećoj sudnici Specijalnog suda u Beogradu svedoči u postupku koji se vodi protiv njegovih roditelja.

Njegovim roditeljima, podsetimo, sudi se pred Višim sudom u Beogradu, ali je glavni pretres zakazan za danas prebačen u zgradu u Ustaničkoj ulici.

Roditelji negiraju krivicu

Izvor Kurira podseća da su, prema nezvaničnim informacijama, roditelji dečaka-ubice pred sudom već izneli odbranu, ali da su odbili da odgovaraju na pitanja advokata koje su angažovele porodice ubijenih u "Ribnikaru". Oni su, prema rečima izvora, negirali krivicu.

Kamera snima

- Postoje dve mogućnosti, prva je da dečak-ubica svedoči iz takozvane "kućice" za svedoke-saradnike i posebno osetljive svedoke, ili da kao i svi drugi svedoci stoji za sudskom govornicom koja se nalazi na sredini sudnice broj jedan - otkriva izvor Kurira.

"Kućica" za svedoke je, kako navodi, zatamljenim staklom odvojena od ostatka sudnice.

- Ukoliko bude odlučeno da maloletni ubica ne svedoči za sudskom govornicom, on će biti u sudnici, ali u posebno odvojenoj "kućici". Kroz tamno staklo on će moći da vidi sve prisutne, dok ukoliko bude tako, prisutni u sudnici neće moći da ga gledaju direktno već na ekranima u sudnici. Naime, u toj prostoriji postoji kamera koja snima osobu koja sedi u "kućici" i preko slika se prenosi direktno na ekranu - objašnjava naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, u sudnici će biti prisutan i psiholog, koji će u pratnji dečaka-ubice i doći iz psihijatrisjske klinike u kojoj on boravi od zločina.

Hapšenje dečaka ubicefoto: Tamara Trajković

- Očekuje se da on rano ujutru bude vozilom prebačen iz zgrade dečije klinike u kojoj boravi u zgradu Specijalnog suda. Sigurno je da početak suđenja neće čekati u hodniku ispred sudnice, u kom svedoci i okrivljeni koji se brane sa slobode, advokati i oštećeni čekaju da budu prozvani u najveću prostoriju za održavanje ročišta - objašnjava sagovornik.

Najbezbednija sudnica

Sudnica broj 1 u zgradi Specijalnog suda u Beogradu je jedna od najbezbednijih sudnica u Srbiji. U njoj se održava suđenje Urošu Blažiću, koji se tereti da je dan posle dečaka ubice počinio masakr u Malom Orašju i Duboni u kom je ubio devetoro, a ranio još 12 mladih. U istoj sudnici, sudi se i pripadnicima kriminalne grupe Veljka Belivuka, a za istom govornicom stajao je i Milorad Ulemek Legija, s kojim je zbog "preciznog pucanja", prema pisanju medija dečaka ubicu upoređivao njegov otac.

Pred početak svedočenja, kao i u svakom drugom postupku, predsednik sudskog veća upozoriće ga na njegova prava, ali i obavezu da je kao svedok dužan da govori istinu. Pošto položi zakletvu, počeće njegovo ispitivanje.

- Dečak-ubica, koji je u vreme izvršenja zločina imao 13 godina i zbog toga nije krivično odgovoran, saslušan je kao svedok u istrazi koja je vođena samo protiv njegovog oca, dok je majka kasnije neposredno optužena. Ocu se na teret stavlja teško delo protiv opšte sigurnosti, odnosno da oružje za koje je imao dozvolu nije pravilno obezbedio, kao i da je dete vodio u streljanu i učio ga da puca. Majka je, optužnicom Višeg javog tužilaštva u Beogradu optužena za nezakonito držanje oružja, pošto je na jednoj čauri pronađenoj u učionici istorije, pronađen njen DNK - podseća sagovornik Kurira.

Majka dečaka ubicefoto: Zorana Jevtić

Postavljanje pitanja

Prvi put, maloletni ubica trebalo bi da se "oči u oči" nađe sa roditeljima dece, kao i porodicom radnika obezbeđnja, koje je ubio u osnovnoj školi.

- Svi učesnici u postupku, sudsko veće, tužioci, advokati odbrane, zastupnici oštećenih porodica kao i sami oštećeni imaće mogućnost da mu postave pitanja. Kao svedok, on će morati da odgovori na njih - dodaje sagovornik Kurira.

Bonus video:

(Espreso/Kurir/M.L.)