Vladimir Putin, Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

ROĐENDANKO

Putin je svoj prvi rođendan kao predsednik proslavio kada je imao 48, a sad... Ovo je radio svake godine! (FOTO)

Dok ruski predsednik ne smatra rođendan posebnim praznikom koji vredi pažnje, ostatak Rusije, a i sveta, svake godine se zanima šta predsednik radi, kako slavi i kakve poklone dobija

Objavljeno: 07.10.2024. 19:28h

Vladimir Putin danas slavi 72. rođendan. Predsednik Rusije, kao jedan od najmoćnijih i popularnijih svetskih lidera, većinu svojih rođendana slavi radno. Današnji dan nije izuzetak jer će se Vladimir Vladimirovič sastati sa liderima Zajednice nezavisnih država.

Prema rečima portparola Kremlja Dmitrija Peskova, Vladimir Putin je u prvoj polovini dana imao nekoliko sastanaka zatvorenih za javnost, dok se u drugoj polovini očekuje međunarodni telefonski razgovor, a uveče će biti neformalni susret sa šefovima država zemalja ZND.

"Predsednik svoje praznike ne smatra razlogom za povećanu pažnju njemu lično, a ni njegovom poslu", naglasio je Peskov.

Međutim, dok Putin ne smatra rođendan posebnim praznikom koji vredi pažnje, ostatak Rusije, a i sveta, svake godine zanima šta predsednik radi, kako slavi i kakve poklone dobija.

Vladimir Putin foto: Alexander Zemlianichenko / AFP / Profimedia

2000. godina Vladimir Putin proslavio je svoj prvi rođendan kao predsednik kada je imao 48 godina. Tog dana održao je radni sastanak sa predsednikom Svetske banke Džejmsom Volfensonom. U predgrađu Sankt Peterburga, Pavlovsku, u društvu prvih lica Sankt Peterburga, glumaca, umetnika i trenera džudoa Anatolija Rahlina, Putin je proslavio rođendan u restoranu ruske kuhinje "Podvorje".

Te godine je tadašnji šef Ministarstva za vanredne situacije Sergej Šojgu započeo poseban trend kada su u pitanju pokloni predsedniku. Vladimiru Putinu je poklonio štene – ženku crnog labradora, koja je dobila nadimak Koni.

2001. godina Putin je na svoj rođendan održao hitan sastanak sa vojnim vrhom zbog događaja u Avganistanu, gde su SAD zajedno sa Velikom Britanijom pokrenule vojnu operaciju. Kasnije je šef države proslavio 49. rođendan sa porodicom u svojoj rezidenciji u Novo Ogarevu. Najneobičniji poklon Putinu te godine bio je konj rase Akhal-Teke, vrsta konja iz Turkmenistana, gde je nacionalni simbol.

2002. godina Ruski predsednik proslavio je 50. rođendan u Kišinjevu, gde je učestvovao na samitu Zajednice nezavisnih država. Nakon pregovora, šefovi zemalja ZND pozvani su na ručak u rusku ambasadu, a posetili su i "Krikovske podrume", gde se čuvaju kolekcionarska moldavska vina. Tadašnji predsednik Moldavije Vladimir Voronjin je Putinu poklonio kristalnog krokodila, rekavši da je to "jedina životinja koja ne odustaje" (ne ide unazad).

2003. godina Vladimir Putin proslavio je 51. rođendan u Sankt Peterburgu. Putin je priredio svečani ručak na brodu "New Island". Pored političara, prisustvovali su nastavnica ruskog predsednika Vera Gurevič i trener džudoa Anatolij Rahlin.

2004. godina Povodom Putinovog rođendana u Strelni (Sankt Peterburg) održana je svečana večera u Konstantinovskom dvorcu, a uveče je priređen vatromet u Nižnjem parku. Na proslavu su bili pozvani počasni građani Sankt Peterburga.

2005. godina Godinu dana kasnije, u Konstantinovskom dvorcu, u okviru samita Centralnoazijske organizacije za saradnju, Putin se sastao sa liderima Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana i Uzbekistana. Inače, predsednik je lično dovezao kolege do zgrade pres centra. U večernjim satima istog dana Vladimir Putin je pregovarao sa nemačkim kancelarom Gerhardom Šrederom.

2006. godina Ruski lider je ponovo proslavio rođendan u Sankt Peterburgu, gde se sastao sa tadašnjom guvernerkom Valentinom Matvijenko.

2007. godina Putin je na dan svog 55. rođendana pozvao stalne članove Saveta bezbednosti Rusije u Katarininsku salu Velike kremaljske palate u Moskvi. Pored toga, na prijem su pozvani i predstavnici vojnog vrha zemlje kao i članovi porodica vojnih lica koja su poginula na dužnosti.

Odgovarajući na pitanje novinara šta mu je porodica poklonila za jubilarni (u Rusiji) 55. rođendan, predsednik je rekao: "Ovo odelo". On nije otkrio ime firme, rekavši da će to biti "skrivena reklama".

2008. godina Vladimir Putin je ponovo proslavio rođendan u Sankt Peterburgu, ali već kao premijer. Tamo je učestvovao u predstavljanju filma "Učimo džudo sa Vladimirom Putinom". Osim toga, govorio je na sednici Generalne skupštine Interpola, koja je prvi put održana u Rusiji.

Tri dana nakon svog rođendana, Vladimir Putin je pokazao novinarima dvomesečno mladunče tigra po imenu Maša ali nije otkrio ko ju je poklonio. Mala tigrica je prebačena u safari park Gelendžik.

2009. godina Premijer Putin je na svoj rođendan izvestio predsednika Dmitrija Medvedeva o društveno-ekonomskoj situaciji u zemlji. Potom se sastao sa ruskim piscima u Državnom muzeju Puškina.

2010. godina Premijer Vladimir Putin proveo je 58. rođendan u Sankt Peterburgu, gde je govorio na sastanku o implementaciji razvojnih programa vodećih univerziteta u zemlji. Najupečatljiviji poklon te godine bilo je štene ovčara od predsednika bugarske vlade Bojka Borisova.

2011. godina Putin je 7. oktobra boravio u Moskvi gde je održao sastanak o razvoju vojno-industrijskog kompleksa. Te godine Putin je od guvernera severne japanske prefekture Akite Norihisa Satakea dobio retko štene Akita Inua po imenu Iume, što se prevodi kao "mašta".

2012. godina Uoči 60. rođendana ruskog predsednika, Dmitrij Peskov je rekao da će "predsednik proslaviti rođendan u Sankt Peterburgu, sa porodicom i prijateljima". Putin tog dana nije imao radne sastanke.

2013. godina Putin je te godine proslavio rođendan na ostrvu Bali, gde je učestvovao na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje. Planirano je da rođendan bude "radni", ali je pre početka sastanka predsednik Indonezije otpevao Putinu pesmu "Happy birthday to you", dok je japanski premijer poklonio ruskom predsedniku sake, a predsednik Kine - tortu.

2014. godina Te godine je Putin prvi put uzeo slobodan dan za rođendan i odleteo u sibirsku tajgu, "300-400 km od najbližeg naselja". To je saopštio Dmitrij Peskov. Predsednik je, govoreći 9. oktobra na sednici Saveta za razvoj fizičke kulture i sporta, rekao: "Prekjuče sam puno šetao, prošao sam planinama skoro devet kilometara".

2015. godina Dan Vladimira Putina počeo je sastankom sa ministrom odbrane, na kome je bilo reči o vojnoj operaciji u Siriji. A uveče su predsednik i ministar otišli ​​na utakmicu Noćne hokejaške lige u Sočiju. Putin je tokom utakmice postigao 7 od 15 golova.

FOTO: AP
FOTO: AP
FOTO: EPA/MICHAEL KLIMENTYEV
FOTO: EPA/MICHAEL KLIMENTYEV
FOTO: EPA/MICHAEL KLIMENTYEV
FOTO: EPA/MICHAEL KLIMENTYEV
FOTO: EPA/MICHAEL KLIMENTYEV
FOTO: EPA/MICHAEL KLIMENTYEV
FOTO: EPA/MICHAEL KLIMENTYEV
FOTO: EPA/MICHAEL KLIMENTYEV
FOTO: EPA/MICHAEL KLIMENTYEV
FOTO: EPA/MICHAEL KLIMENTYEV

2016. godina Kako je rekao portparol Kremlja Dmitrij Peskov, tog dana šef države nije imao javne događaje. Putin je svoj odmor proveo sa porodicom, prijateljima i rođacima.

2017. godina Vladimir Putin je na dan svog 65. rođendana učestvovao na sastanku Saveta bezbednosti Rusije. Ruski predsednik se tog dana u Sočiju sastao u četiri oka sa bivšim premijerom Italije Silviom Berluskonijem. Italijanski gost je kao poklon poklonio jorgan sa ručnim vezom. Kralj Saudijske Arabije poklonio je ruskom lideru pastuva, koji je dobio nadimak Banderos, a predsednik Turkmenistana poklonio je Putinu štene turkmenskog alabaja.

2018. godina Putin je 7. oktobra, prema rečima Dmitrija Peskova, proslavio rođendan sa porodicom i prijateljima. Osim toga, ruski predsednik je pogledao snimak borbe Habiba Nurmagomedova i Irca Konora Mekgregora na UFC turniru u Las Vegasu (SAD).

2019. godina Predsednik je proslavio 67. rođendan uživajući u prirodi sa porodicom i prijateljima. Zatim su on i tadašnji ministar odbrane Šojgu otišli ​​u Tuvu, gde su posetili sibirsku tajgu.

Vladimir Putin i Sergej Šojgufoto: AP

2020. godina Putin je 7. oktobra održao više od deset međunarodnih telefonskih razgovora. Kako je naveo portparol Kremlja, predsednik je planirao da preostalo vreme provede sa prijateljima i porodicom.

2021. godina Predsednik je na svoj rođendan održao sastanak sa stalnim članovima Saveta bezbednosti Rusije, kao i niz međunarodnih telefonskih razgovora.

2022. godina Putin je na dan svog 70. rođendana primio lidere zemalja ZND na neformalnom samitu organizacije, koji je održan u Konstantinovskom dvorcu u Strelni (Sankt Peterburg).

2023. godina Putin je 7. oktobra u svojoj rezidenciji u Novo Ogarevu (Moskovska oblast), zajedno sa šefovima Kazahstana i Uzbekistana učestvovao na ceremoniji povodom početka isporuke ruskog gasa Uzbekistanu preko teritorija Kazahstana. Zatim su lideri zemalja prisustvovali zvaničnom ručku u čast rođendana.

Bonus video:

(Espreso/ RT Balkan/ Prenela: T.M.)