Fudbaleri Mančester sitija, Foto: Ian Stephen/ProSports/Shuttersto / Shutterstock Editorial / Profimedia

engleska

Siti dobio na sudu i pobedio Premijer ligu

Trijumf "građana"

Objavljeno: 07.10.2024. 19:24h

Fudbalski klub Mančester siti dobio je parnicu protiv Premijer lige.

Ovaj slučaj je odvojen od 115 optužbi s kojima se Siti suočava za kršenje pravila Premijer lige.

Nezavisni panel je utvrdio da su pravila Premijer lige o komercijalnim ugovorima između klubova i povezanih lica, u šta spada i ugovor Mančester sitija i Etihada, nezakonita, prenosi Sky Sports.

Siti je uložio žalbu na 25 propisa u pravilniku Premijer lige u vezi sa Transakcijama Povezanih Lica, za koje smatraju da krše prava konkurencije, kao i odluku lige da spreči klub da potpiše dva velika sponzorska ugovora.

Fudbaleri Mančester sitijafoto: Rhianna Chadwick / PA Images / Profimedia

- Utvrđeno je da je Premijer liga zloupotrebila svoju dominantnu poziciju. Tribunal je utvrdio i da su pravila strukturalno nepoštena i da je Premijer liga bila posebno nepoštena u načinu na koji je ta pravila primenila na klub u praksi. Utvrđeno je da su pravila diskriminišuća u poslovanju jer su namerno isključivala deoničarske kredite - objavili su "građani" na svojim stranicama.

Fudbaleri Mančester sitijafoto: Sports Press Photo / ddp USA / Profimedia

Oglasila se i Premijer liga utvrdivši kako je Tribunal odbacio većinu zahteva koje je Mančester siti uputio.

- Premijer liga pozdravlja zaključke Tribunala, koji su podržali osnovne ciljeve, okvir i donošenje odluka unutar APT sistema. Tribunal je potvrdio potrebu za APT sistemom u celini i odbacio većinu zahteva koje je Mančester siti uputio. Međutim, Tribunal je identifikovao nekoliko specifičnih elemenata Pravila koji, u svom sadašnjem obliku, ne zadovoljavaju zahteve konkurencijskog i javnog prava. Ti elementi mogu biti brzo i učinkovito izmenjeni od strane Lige i klubova - navodi se.

Bonus video:

(Espreso/B92 sport/Beta/Preneo:V.P)