Foto: Printscreen/youtube/ Aurora Recepti

prijatno

Trik kako da vam štrudla bude mekana danima: Tajna je u jednom sastojku, ovu su naše bake koristile

Većina domaćica ima problem kako da joj testo za štrudlu bude i ostane mekano

Objavljeno: 07.10.2024. 17:41h

Štrudla je starinski, narodni kolač koji se pravi od testa, filuje nadevom urola i peče. Potom se iseče na šnitove i pospe prah-šećerom. Najstariji recept za ovu poslasticu datira iz 1696. i čuva se u Bečkoj državnoj biblioteci.

Po legendi, štrudlu su Austrijancima ostavili Turci prilikom povlačenja nakon poraza 1683. godine. Ubrzo je ovu poslasticu prihvatio narod zato što je jeftina i laka za pripremu. Kod nas su štrudlu pod uticajem austrougarske kuhinje prve prihvatile vojvođanske domaćice koje su originalni recept prilagođavale sopstvenim potrebama.

Međutim, većina domaćica ima problem kako da joj testo za štrudlu bude i ostane mekano. Naše bake su imale rešenje za to, a tajna je što su u testo prilikom mešenja dodavale kašiku svinjske masti. Takođe, neophodno je da ostavite testo da naraste više od sat vremena kako bi bilo fino i mekano kao duša i nakon pečenja.

foto: Printscreen/Youtube/ Domaći Kuhar

Najpoznatije su štrudle sa makom i orasima od kiselog testa, a za razliku od austrijske ili nemačke, naša ima tanje testo. Za nadev može da se koristi džem ili višnje kako ko već voli. Štrudla je toliko jednostavna za pripremu da mogu da je naprave i početnici u kuhinji.

Sastojci:

  • pola kocke svežeg kvasca
  • 100 grama šećera
  • 250 ml toplog mleka
  • 500 g brašna
  • 1 kašika svinjske masti
  • 2 jaja

Nadev:

  • džem (po izboru)

Za premaz:

  • 1 žumance i nekoliko kapi ulja

Priprema:

U 250 ml mlakog mleka razmutiti kvasac, dodati kašiku šećera i ostaviti ga 20 minuta da nadođe. U brašno sipati nadošli kvasac, jaja, rastopljenu mast, šećer i so. Umesti glatko testo, ali da ne bude previše tvrdo. Ubacite ga u dublju posudu, pokrite providnom folijom i ostaviti više od sat vremena da testo dobro nadođe.

foto: Printscreen/youtube/DomaćiRecepti

Podlogu za mešenje obilno pobrašnjavite, izručite testo, nežno premesite i podelite na četiri loptice, pokrite krpom i ponovo ostavite da testo nadođe još pola sata. Lopticu rastanjite okgagijom, obino namažite džemom po želji, urolajte i slažite u podmazanu tepsiju. Pokrite krpom i ostavite štrudlu na toplom 15 minuta.

Premazati žumancetom u koje ste dodali nekoliko kapi ulja, i peći štrudlu ua zagrejanoj rerni oko 45 minuta na temperaturi od 200 stepeni. Kad je pečena vrlo malo poprskati vodom, pokriti i ostaviti da se dobro ohladi. Isecite komade, postpite šećerom u prahu i poslužite. Ovako pripremljena štrudla ostaće mekana kako duša danima.

Bonus video:

(Espreso/Srećna/Dragana Petrović/prenela:B.S.)