Prepodobna Efronisija, Foto: Printscreen/SPC

spc

Sutra je veliki praznik, ova svetiteljka jedno nikako ne oprašta! Običaj nije dobro prekršiti jer se veruje...

Verovanje kaže da običaj ne sme da se prekrši jer se tako čini veliki greh

Objavljeno: 07.10.2024. 16:21h

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra slave Svetu prepodobnu Efrosiniju.

Kći bogatog i znamenitog čoveka Pafnutija iz Aleksandrije. Od bezdetnih roditelja molitvom od Boga isprošena. Blagočesni roditelji njeni vaspitaše kćer svoju verom Hristovom. Ne hoteći da stupa u brak mlada Efrosinija, da bi se sakrila od oca, svoga, preobuče se u muško odelo i prijavi se igumanu jednog manastira kao evnuh cara Teodosija s imenom Izmaragd. Iguman ga primi i predade na rukovodstvo duhovniku Agipitu.

Ikone u crkvifoto: Kurir / Marina Lopičić

Svojim postnim i molitvenim podvigom Izmaragd brzo prevaziđe sve monahe u tom manastiru. Kada navrši 38 godina teškog podviga poseti Pafnutije taj manastir, i iguman ga uputi Izmaragdu na molitvu i utehu.

Izmaragd poznade Pafnutija a Pafnutije ne pozna Izmaragda. Kada otac ispovedi svoju tugu za izgubljenom ćerkom, reče mu Izmaragd, da ne gubi nadu, jer će još u ovom životu videti kćer svoju, i zamoli ga da opet k njemu dođe kroz tri dana.

Žena pali svećufoto: Tamara Trajković

Kada Pafnutije opet dođe Izmaragd ležaše na samrtnoj postelji. Tada samrtnik reče Pafnutiju: ja sam Efrosinija, kćer tvoja; ti si otac moj! Otac dugo ne mogaše doći k sebi od užasnog iznenađenja. U tom izdahnu blažena Efrosinija, i otac njen ridaše nad njom. Pošto sahrani kćer svoju, Pafnutije i sam stupi u taj manastir, i useli se u keliju svoje upokojene i svete kćeri. Posle 10 godina podviga upokoji se u Gospodu i Pafnutije sveti.

Prepodobna Efrosinija Suzdaljska

Kršteno joj ime Teodula. Kći Mihaila Vsevolodovića i verenica Suzdaljskoga kneza Mine. Nikako nije želela u brak, i molila se Bogu da je do smrti sačuva devojkom. Kad su je kao nevestu poveli u Suzdalj, najedanput umre knez Mina, njen verenik. Ona se ne vrati roditeljima nego stupi u manastir, gde se do smrti podvizavala. Od Boga obdarena čudotvorstvom. Upokojila se 1250. godine.

Ljudi pale svećefoto: Tamara Trajković

Veruje se da će svakom ko joj se danas pomoli i bogougodnim rečima obrati Svetoj Efrosiniji, ova svetiteljka podariti mir i snagu u životu.

Verovanje kaže da običaj ne sme da se prekrši jer se tako čini veliki greh.

"O Gospode Bože naš, Trojice Presveta i Prebogata, pomiluj nas grešne i spasi. Tebi slava i hvala vavek." Amin.

Bonus video:

(Espreso/Alo/Biljana Ilić/Prenela: N.J)