Ajvar, Foto: RINA

sezona zimnica

Ilinka ajvar sprema i kad jedva stoji na nogama, a evo da li joj se isplati: Ovo su cene zimnice i povrća na pijaci

Da li je isplativije uzeti gotovu teglu ili samostalno praviti - ovo je detaljan cenovnik

Objavljeno: 07.10.2024. 13:36h

Ono što otvara sezonu jeseni i nagoveštava toplu zimu svakako jeste spremanje zimnice. Novosađani ove jeseni po rečima prodavaca na pijacama najviše zanima crvena paprika patlidžan ili gotov ajvar. Mi smo iz trećeg puta gotove tegle sa ajvarima pronašli na Limanskoj pijaci u Novom Sadu gde su neki više, neki manje šokirani cenama.

Da li se Novosađani ove sezone pitaju ko je ovde lud kada je reč o cenama Kurir je pokušao da sazna od posetoca i prodavaca na pijacama.

Prema rečima Kate - žene već par godina dolaze same po sveže povrće, na cenu su valjda navikli.

- Šta da vam kažem, bila je sušna godina, moramo i mi poljoprivrednici od nečega da živimo - kaže ona i dodaje da su paprike prva klasa.

Za one domaćice/domaćine koji ne vole da zavrnu rukave i da im se miris paprike proteže niz ulicu gotove tegle ajvara su prava stvar. E sada, da li je isplativije uzeti gotovu teglu ili peći, bariti moliti se pored štednjaka da šmek bude pravi domaćinski, mišljenja su različita.

Za Ilinku u penziji koja se vodi "ono što prođe kroz moje ruke jedino znam da je kako Bog zapoveda", kaže da je ceo život sama pravila ajvar, čak i kada je jedva stajala na nogama.

Ajvarfoto: Bakina kuhinja

- Ne znam, mi stare generacije valjda volimo da ceo proces osetimo i prođemo kroz naše ruke i recepte naših baka - kaže ova žena koja je od skora u penziji, a na pitanje da li ima neki "tajni" sastojak za ajvar, samo se damski nasmešila i rekla: "Jedan je ljubav".

Čačani su ove godine možda i najekonomičniji kada je cena gotovog ajvara u pitanju, tako za teglu od 700 grama morate (ili ne) izdvojiti 380 dinara, a iza vašeg ramena simpatični bračni par prodaje ajvar slatki i manje slatki sa Kopaonika za 600 srpskih dinara i to pola kile, bar prema njihovim rečima.

Paprika crvena roga na pijacama u Novom Sadu kreće se od 250-300 dinara, dodouše, moramo priznati, velike, debele, što se u Vojvodini kaže: "prave mesnate".

Paprikefoto: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja

Ne bi Srbin bio Srbin da ne "valja" nešto i ispod tezge gde možete kupiti crvene paprike za stotku! Doduše ove za stotku su malo mršavije u odnosu na ove od 300 dinara ali nadajmo se da je ukus isti. Kilo patlidžana je oko 250 dinara i to lep. Može se dobra kilaža dobiti od njega. A ono bez čega zima ne može da počne a ni da se završi jeste kiseli kupus koji je i glavni deo svake mrsne, a vala i posne trpeze.

To Vojvođani dokazuju godinama i zašto je baš Futoški kupus broj jedan za svaku domaćicu. Nažalost, još uvek po kuloarskim krugovima kupusara nije počelo da se priča o cenama vojvođanskog blaga, a nama ostaje da vidimo da li će cene vinuti u nebesa ili će biti dostupno za široku masu.

T. M. Ono što otvara sezonu jeseni i nagoveštava toplu zimu svakako jeste spremanje zimnice.

Bonus video:

(Espreso / biznis.kurir.rs / Prenela: J.N.)