Helena Gavran, Foto: Privatna arhiva

preminula riđokosa princeza

Oglasila se mama Helene Gavran prvi put nakon njene smrti: Plakaćete od ovih reči, ogromna tuga i bol

Oglasila se Katarina Gavran, majka Helene Gavran (8) prvi put nakon smrti devojčice, njene reči gađaju pravo u dušu

Objavljeno: 07.10.2024. 12:52h > 13:52h

Helena Gavran (8) preminula je nakon duge borbe sa rakom, a devojčicu čarobnog osmeha svi su zapamtili po njenoj crvenoj kosici i milom pogledu. Nažalost, Helena nas je napustila 1. oktobra, a potresne oproštajne poruke šire se društvenim mrežama. Sada se po prvi put oglasila njena majka.

U oproštajnoj poruci Katarina Gavran ispisala je sve što joj leži na duši. Prisetila se svakog momenta sa svojom Zlatokosom. I onih teških i onih lepih i lakih. Ipak, poručila je da će Helena večno biti njihov anđeo.

"Najdraža mamina zlatokosa devojčice, posebno moje dete, sada si negde gore, visoko, gde više ne možemo da te dodirnemo. Danas je sedmi dan kako si raširila svoja krila. Bila si prva stvar koju ugledam ujutru kada oči otvorim i poslednja kada uveče zaspim, i sada si tu, osećam tvoje prisustvo u svakom trenutku bez obzira na tvoje fizičko odsustvo, jer duša nikada ne umire, večno ćeš biti naš anđeo i duša naše duše. Nažalost Bog je odlučio da se ovako kratko zadržiš na ovom dole svetu, ali sam sigurna da je tvoja misija obavljena. Nije Bog slučujano u uvom trenutku baš tebe izabrao za sebe. Mi smo izgubili deo duše, ali ti si POBEDILA! Ostavila si ogromnu prazninu za sobom, ali mi ćemo tu prazninu popuniti najlepšim sećanjima na tebe. Bilo je bezbroj trenutaka provedenih sa tobom gde smo se voleli, smejali, uživali i bili najsrećniji. Hvala ti što si izabrala baš nas da budemo tvoji roditelji, ponosni smo na tvoju hrabrost i velikodušnost. Punih 5 godina si se hrabro borila, kroz sve si išla uvek sa osmehom, zato osmeh i jeste danas naš zaštitni znak, dala si sve od sebe ljubavi naša", napisala je majka i nastavila sa teškim, ali prelepim rečima koje diraju pravo u dušu.

"Naučila si nas mnogo toga i dala nam mnogo snage, i ne samo nama, nego mnogim ljudima, ujedinila si nas, naučila si nas mnogim životnim lekcijama. Ti si naš pokretač uvek bila i zauvek ćeš to ostati. Mama nije spremna za ovo i nikada neću biti, ali uskoro se vraćamo zajedno kući, našoj kući, da te večno čuvamo. Bićeš na sigurnom anđele, tata, mama i tvoje seke će uvek biti tu. Jednog dana ćemo se ponovo sresti, znam to. Živim za naš ponovni susret Heli moja. Bog je ljubav, a ljubav je beskrajna. Volimo te do Neba anđele naš!, napisala je Katarina uz fotografiju malene Helene sa prepoznatljivim osmehom na licu.

Kako je napisala, ovaj rastanak je samo trenutan.

"Bog će nam obezbediti najlepši sastanak… Bila si najlepši anđeo na zemlji, sigurna sam da si sada i na nebu, zato raširi krila najjače (onako najjače kako samo ti umeš) i putuj u CARSTVO NEBESKO anđele naš…", zaključuje majka crvenokose devojčice.

Helena će biti sahranjena u četvrtak

Podsetimo, Helenin otac Radovan juče je objavio da će se sahrana obaviti 10. oktobra na Bežanijskom groblju.

"Dragi naši, sa neutešnom tugom i bolom obaveštavamo vas da ćemo našoj voljenoj Heleni dati poslednje zbogom u četvrtak 10. oktobra u 11 sati u Crkvi Svetog Apostola Tome na groblju Bežanijska kosa. U 12.30 održaće se opelo, a u 13.15 sahrana. Porodica Gavran", napisao je juče na Instagramu.

Otac se oprostio od Helene potresnom porukom

Od Helene se prijatelji, poznanici, porodica, ali i oni koji je nikada nisu upoznali opraštaju već danima. Niko ne može da prežali smrt malene Zlatokose koja se borila kao lavica, a potresnu poruku objavio je i njen otac.

"Neću reći zbogom, jer duša ne može da umre. Srešćemo se. Naći ću te. Od milion zvezda znam da jedna je tvoja. Vole te tvoje seke, mama i tata", napisao je on u delu objave.

Podsetimo, Helena je rođena 17. novembra 2015. godine u Beogradu. Bila je najstarija od tri sestre. Bila je uvek veselo, nasmejano i radoznalo dete.

Sve se promenilo jednog momenta kada Helena počinje svakodnevno da povraća, postaje pospana, razdražljiva, ljuta, odbija da jede. Roditelji su prvo mislili da je u pitanju ljubomora prema tek rođenoj trećoj sestri.

Njene mučnine i patnja traju mesec dana, a onda, 17. avgusta 2019. godine, nakon odlaska kod lekara, dijagnostikovan joj je hidrocefalus. Tog dana ostaje u bolnici na Kliničkom centru na odeljenju neurohirurgije gde je porodici saopšteno da Helena pored hidrocefalusa ima tumor na malom mozgu.

Već sutradan je prvi put operisana, a nakon toga je usledila još jedna operacija. Ona iz obe izlazi kao pravi mali heroj, sa osmehom na licu.

Jednom pobedila tumor, ali se vratio

U javnosti je bila poznata kao "Zlatokosa" zbog svoje prelepe riđe kosice, a mala heroina jednom je uspela da pobedi opaku bolest.

Nažalost, vratila se.

- Bolest se vratila pre dvadesetak dana. To smo saznali na poslednjoj kontroli, iako Helenino zdravstveno stanje to nije pokazivalo. Ona je vesela i živahna i izgleda zdravo, ali eto rezultati pokazuju drugačije - rekla je tada Katarina Gavran, majka malene Helene.

Nakon detaljne analize konzilijuma ruskih stručnjaka, porodica je dobila odgovor da Helena nije primila jedan lek koji bi bio značajan za njenu bolest i predloženo je da sa tim otpočne prva terapija.

Majka napominje da kada je otkrivena bolest bila je samo tačkica, međutim za samo mesec dana bolest je znatno napredovala.

Stanje se naglo pogoršalo

Stanje Zlatokose pogoršalo se prošle godine. Pojavile su se metastaze, a po savetu stručnjaka i uz pomoć humanih ljudi, Helena je lečenje nastavila na klinici u Moskvi.

⁃ Dragi naši, svi koji ste uz nas od samog početka… Danas smo prvi put od saznanja bolesti Helenu odvezli hitno u bolnicu. Probudila se kao i obično, popila novu terapiju i kao svaki dan odspavala je podnevni san. Probudila se uplakana sa bolom u glavi. Posle par minuta primetili smo da ne može da hoda samostalno, leva ruka joj je bila skoro pa nepokretna i nije mogla da govori. Jedino što je govorila bilo je “mama”. Ne znam da li je teže u trenutku ili sada posle par sati, ali kunem vam se da je bol toliko jak da imate osećaj da vam neko nožem seče pluća - napisao je njen otac Radovan Gavran prošle godine.

Uprkos lavovskoj borbi malene Helene i njenih roditelja, njeno srce nije izdržalo. Preminula je 1. oktobra.

Bonus video:

(Espreso / Blic / Prenela: J.N.)