Dragan Stojković Piksi, Foto: Starsport

sada je sve poznato

Piksi otkrio šta je Vlahovićem i Sergejem: Ne želim u to da ulazim...

Selektor sve razjasnio pred važne mečeve

Objavljeno: 07.10.2024. 10:07h > 10:52h

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije obratio se javnosti pred oktobarske mečeve u Ligi nacija.

Srbija će prvo dočekati Švajcarsku 12. oktobra, dok će tri dana kasnije gostovati Španiji.

Na početku je odmah razjasnio situaciju oko Dušana Vlahovića koji se nije našao na spisku.

- Da javnosti objasnimo. Njihov nedolazak oba puta je zajednički dogovor. Naravno da smo razgovarali. Obavljeni su razgovori sa Vlahovićem. Ostaje ono što je bilo i pre mesec dana. Familijarni problemi u koje ja ne želim da ulazim. Jedino vreme kada može da im se posveti jeste kada ima reprezentativna pauza. Ono što je jako bitni, niti je problem FSS, niti reprezentacija, niti sselektor. Što se tiče Sergeja, takođe smo razgovarali, doneli smo zajedničku odluku da preskoči ovaj termin. Isključiv dogovor između mene i njih. Vlahović, mislim da za sledeće okupljanje neće biti problema. I sa Mitrovićem sam razgovarao, uvek to uradim pre objavljivanja spiska. Pre svega što želim da znam u kakvom stanju. Dobijem direktnu informaciju. Posle toga se igrači stave na spisak ili ne. Bilo bi ružno da ih stavim na spisak i oni ne dođu. Mitrović je potvrdio da se odlično oseća, da nema problem sa zadnjom ložom. Daleko je bolja situacija nego što je bilo prethodnih dana.

Upitan je o kritikama da je on kriv jer Vlahović ne igra.

- Upravo sam objasnio o čemu se radi. ako nešto nije jasno pozovite Vlahovića i pitajte ga. Ne verujem da ćete dobiti drugačiji odgovor. Njegov nedolazak ovde, očigledno se radi o velikom problemu. On nam itekako treba, fali nam. To sam mu direktno rekao. On je zaista neko ko treba Srbiji i koga veoma cenim.

O povredama.

Dragan Stojković Piksifoto: Starsport

- Što se igrača tiče, govorim o onima koji su na spisku i onima koji nisu. Vrlo sam otvoren i iskren. Imamo problema, ali to je nešto što i sve reprezentacije imaju. Da su igrači povređeni. Često ćete sresti tu vrstu primera. Na spisku je bio, a neće doći Babić. Trebalo bi da proverite stanje igrača i zašto nije na spisku. Neko je napizao da je izgubio mesto zbog nekog drugog. To nije tačno. Njegov klub razmatra opciju da se operiše. Dakle, moguća operacija. Imamo i Ratkova, procena je šest nedelja pauze. To smo dobili iz Salcburga. Razgovarajući sa njim, to vam je to. Imamo i Vanju, zadobio povredu desnog kolena. On dolazi danas, pa ćemo u skladu sa dodatnim pregledom doneti odluku. Dobio sam informaciju da se radi o malom oštećenju meniskusa desnog kolena. Dolazi i Ivan Ilić, uradiće se dodatni pregled. Radi se o upali Ahilove tetive. Radićemo danas dodatne preglede, pa ćemo videti. Sinoć smo dobili vest u vezi sa Andrijom Živkovićem. Pre sat vremena je urađena magnetna rezonanca. Bol u kolenu. Daje mogućnost da on bude oslobođen ovog puta. Iluzorno je tražiti od nekog da igra i da 100 odsto. Nema potrebe da dolazi na dodatne preglede. Pre pola sata smo dobili izveštaj od kluba. Teško mu je da hoda. U slučaju da Vanja ne bude mogao, Vanja Ilić će dobiti šansu.

O pozivu Zvezdinog Mesija.

- Što se Maksimovića tiče, ja sam njega upoznao na Kipru. Pitao sam tada naše ljude za broj taj i taj i njegovo ime kako se zove. Rekli su mi da igra u Zvezdi. Upoznat sam sa njime i znam ko je. Skrenuo je pžnju Zvezda - Benfika, onda utakmica sa Partizanom. Šta da radim o onome što ne znate. Izuzetno talentovan momak. Dosta zrelo deluje na terenu. Nisam imao dilemu da ga stavim na spisaku. Bez obzira na godine, ipak je on još uvek dete. Od njegovog treninga i rada će zavisiti. Ima sjajnu perspektivu. On je tu, da li će debitovati kao starter. Nebitno je. Da će debitovati, debitovaće. Zaslužio je. Ja volim tehnički dobre igrače, sa maštom i idejom. On je najbolji primer kako neko može.

Govorio je o meču sa Švajcarskom.

- Imamo dve važne utakmice. Švajcarska i Španija. Švajcarci su solidna ekipa. Kada kažem solidna. Pre svega imaju kontinuitet i izuzetno su kompaktni. Poseduju sve ono što ekipa treba da ima. Shvatanje modernog fudbala. Imaju kvalitetnih igrača. Džaka je veliki igrač od kog zavisi dosta igra Švajcarske, ne treba zaboraviti ni Frojlera. Pošto Vargasa nema zbog povrede, pretpostavljam da će Endoj doći na tu poziciju. Kada se pogleda... Nema Zomer, ali tu je Kobel koji brani za Dortmund. Nekoliko promena imaju, neki su se oprostili kao Šer. Sinoć smo gledali utakmicu koju su odigrali i ovo ne govorim slučajno. Očekujem tešku utakmicu. Da pokušamo da dođemo do bodova. Igramo kod kuće, stalo nam je da dođemo do što boljeg rezultata.

Srbija ima problema u napadu.

- Ako se setite protiv Španije, Jovićeva šansa, da ni to ne mora da bude gol. Važno je da stvarate, da budete opasni u boksu. Ta jedna želja i na kraju krajeva pamet, vam donesu rezultat. Nekada se golovi postižu iz potpune gluposti i poklona, ali sigurno je to segment na kom moramo da poradimo. Da igrači dobiju samopouzdanje koje su imali ranije. U fudbalu je najteže postići gol. Devedeset minuta radite samo da bi lopta prešla crtu. To nije lako.

Dejan Joveljić?

Fudbaleri Srbijefoto: Starsport©

- Joveljić nikada nije sporan. Njegov pristup prema igri i lojalnost. On je u jednom trenutku imao problem, dugačak let iz Amerike. Znam da mi je tražio jedan dan da se naspava. Znam da to nije lako.

O dolasku Granita Džake koji je provocirao Srbiju u Rusiji, a potom i u Kataru.

- Verujem da ljudi znaju prošlost i provokacije. Apelujem da se utakmica odigra u fer-pleju. Na način kako ekipe treba da odigraju. Ponašanje na tribinama i navijača na visokom nivou. Te stvari treba zaboraviti i fokusirati se na igru. Ne bojim se. To je potpuno apsurdno. Džaka je veliki igrač i svestan je toga. Zaista ga cenim. Dug niz godina pokazuje svetsku klasu. Mislim da tu neće biti neki problem.

Bonus video:

(Espreso sport)