Nebojša Čović, Foto: Starsport

NIKAD DIREKTNIJI

Nebojša Čović digao buru u regionu!

Čekaju nas radikalne promene

Objavljeno: 06.10.2024. 12:56h > 12:59h

Predsednik KSS-a Nebojša Čović govorio je o planiranim promenama u srpskoj i regionalnoj korarci.

On je tokom gostovanja na televiziji "Prva" još jednom istakao da je prioritet selektor muške košarkaške reprezentacije, a pobno je zanimljivo njegovo izlaganje o sudbini ABA lige.

- Još je rano da pričamo kako mi je na novoj poziciji. Podneo sam ostavku u Zvezdi, ali potrebna je procedura za ostavku. U Savez sam ušao 2. oktobra i polako gledamo šta imamo, šta smo nasledili. Rano je za zaključke. Centralni prioritet je da snimimo postojeće stanje, a drugi prioritet je selektor. Jer već u novembru igramo dva meča sa meč sa Dancima, u Kopenhagenu i u Beogradu - rekao je Čović.

- Dao sam program, on se sastoji od određenih mera i akcija, koje treba da se preduzmu po resorima, a imam četvoro potpredsednika. Dat je orijentacioni tajming, ali ključna stvar je rešavanje problema oko Pešića.

Svetislav Pešićfoto: Starsport©

Govorio je i o planu za rad sa mlađim kategorijama, koji će predstavljati budućnost srpske košarke.

* Promenio se ambijent, način i pristup. Moramo da obratimo pažnju na mlađe selekcije i u tom delu moramo da napravimo iskorake kada je u pitanju sistem. Naročito kod juniora, što je period kada dosta igrača nestane. Imamo potencijal, samo sistem treba dodatno unaprediti i napraviti iskorak. Jer sadašnja reprezentacija polako odlazi. Sa ovim timom ćemo moći da izvučemo još OI u Los Anđelesu. Ali pre toga imamo kvalifikacije u kojima nekada nemate evroligaške, a nikada ni NBA igrače. Imamo sada u novembru 'prozor' i iduće godine još jedan. Potom ide Evropsko prvenstvo, a 2026. godine kvalifikacije za SP i na kraju OI. Biće tu promena u registracionom pravilniku i oko profesionalne lige Srbije. Ona nam je projekat u planu, ali sve to mora da se radi postepeno. Ništa ne možete preko noći da uradite.

O komentarima Ostoje Mijailovića i Zorana Savića.

- Ona je obavezujuća i za Partizan i za Crvenu zvezdu. KSS je krovna organizacija i tako će se i ponašati. Šta je mene preporučilo? U košarci sam od 11. godine, a sada sam ušao u 67. Puno je rezultata napravljeno sa FMP-om, nakon toga je došla Zvezda koju smo od spasavanja 2011. godine doveli do 25 trofeja. Ne treba zaboraviti ni KS Jugoslaveij, kada je naparvljena Kuća košarke gde se KSS i sada nalazi. Zlato 1995. pa srebro na OI u Atlanti kada smo igrali sa Amerikancima. Ti komentari više govore o onima koji su izneli te komentare. Živimo u Srbiji gde se svaki dan rad omalovažava.

Nebojša Čovićfoto: Marko Metlas/BETAPHOTO / Sipa Press / Profimedia

Da li je vreme za srpsku profesionalnu ligu koja bi značila kraj ABA lige?

- Šta je loše za našu košarku, a šta je loše za njih lično? Razgovarate sa čovekom koji je nosilac projekta 'ABA sidro' iz 2000. godine. Ona je bila neprirodno postavljena sa šest klubova nosilaca. Posle kada se reformisala liga sam nosio projekat. Dobro je bio urađen, ali ne znamo gde on vodi. Vodi vas u Evropu, gde morate da platite milion evra. To nije dobar pristup. Ako se napravi profesionalna liga Srbije i definiše se gde idete iz nje, onda ne vidim svrhu regionalne lige. Ona je i iskvarena pokušajima mešetarenja koje se dešavaju prethodnih godina. To je primetno i u prvom kolima nove sezone, ali možda mene to optika vara, možda sam postao neiskusan - zaključio je Nebojša Čović.

Bonus video:

(Espreso sport/Prva)