Foto: Društvene mreže

ubistvo koje je do srži uzdrmalo Balkan

Ivana je imala samo 26 godina kada je hladnokrvno ubio beskućnik! Primila metak namenjen moćnom ocu, umrla na mestu

16 godina od ubistva koje je do srži uzdrmalo Balkan

Objavljeno: 06.10.2024. 13:06h

Pre tačno 16 godina u Zagrebu je brutalno ubijena Ivana Hodak, jedina ćerka bivše ministarke Ljerke Mintas Hodak i advokata Zvonimira Hodaka. Za njeno ubistvo na 30 godina osuđen je Mladen Šlogar, koji je 26-godišnju Ivanu, mladu advokatsku pripravnicu, ubio 6. oktobra 2008. u haustoru u Hatzovoj ulici u Zagrebu.

Ljubavni život Ivane Hodak

Mnogi ne znaju da je Ivana Hodak bila u vezi s poznatim hrvatskim biznismenom Ivorom Vucelićem.

Njihova romansa trajala je nekoliko godina, a Ivana je navodno ostavila Ivora zbog advokata Ljube Pavasovića Viskovića.

Od trenutka kada je počela da se zabavlja s Viskovićem, njene roditelje je više šokiralo to što im je ćerka neočekivano prekinula gotovo trogodišnju vezu s Vucelićem, pisao je Nacional.

Ivana je u vreme ubistva bila u vezi s Pavasovićem Viskovićem.

„Sećam se trenutka kada me nazvala da mi kaže da se zaljubila, to je bilo na Bolu. I znam da je bilo užasno važno kad ću ja doći u Zagreb iz Dubrovnika jer sam morala odmah ići na upoznavanje Ljube. To je bilo užasno važno i jako je imala potrebu to podijeliti. Ljubav Ivane i Ljube Pavasovića Viskovića je stvarno bila velika i prava ljubav. I žao mi je što je kratko trajala“, ispričala je njena najbolja prijateljica Jelena Perčin u trećoj epizodi dokumentarnog serijala „Dosje Jarak,“ koja je emitovana na RTL-u.

U trenutku smrti Hodak je bila trudna, piše Story.hr.

Jeste li vi znali da je Ivana trudna?“, upitao je Andrija Jarak Jelenu Perčin.

Jelena Perčinfoto: Print Screen Youtube/Tuzlafilmfestival

„Jesam, bile smo zajedno trudne, to je još nekako dodatna težina cele te tragedije koja se dogodila“, odgovorila je glumica.

Osuđen za „teško ubistvo iz osvete“

Sudsko veće Županijskog suda u Zagrebu, kojim je predsedavao sudija Ivan Turudić, osudilo je Šlogara za „teško ubistvo iz bezobzirne osvete“, kako je jedan od najintrigantnijih zločina poslednjih godina opisan u optužnici Županijskog državnog tužilaštva u Zagrebu.

Pre izricanja presude, Šlogar, koji se tokom šestomesečnog suđenja branio ćutanjem, odbio je poziv sudije Turudića da održi završnu reč, dok je tužilac Dunja Pavliček tražila strogu kaznu za njegov zločin.

Ispalio dva hica žrtvi sa leđa

Šlogar je kobnog dana pucao u 26-godišnju devojku i pobegao, a policija ga je slučajno pronašla kada ga je mesec dana kasnije uhapsila kao beskućnika i kod njega pronašla oružje. Veštačenje je utvrdilo da je njime ubijena Ivana.

Šlogar se ušunjao iza Ivane kada je ušla u zgradu u Hacovoj 2, u Zagrebu, i pucao je dvaput u leđa. Ivana je preminula na licu mesta od posledica, dok očevidaca ubistva nije bilo.

Metak namenjen njenom ocu

Kako je pisao tada „Jutarnji list“, Šlogar je policiji rekao da je 1995. godine kupio pištolj sa namerom da ubije Zvonimira Hodaka, Ivaninog oca, koji mu je, kako je tada rekao, obećao da će mu naći posao nakon što je dobio otkaz u Sportsko-rekreativnom centru „Mladost“ u Zagrebu.

Roditelji ubijene Ivane, tačnije Zvonimir i njegova supruga Ljerka Mintas-Hondak bili su redovni igrači tenisa u navedenom centru, gde su i upoznali ubicu svoje ćerke. Međutim, Šlogar je u međuvremenu postao beskućnik, pri čemu je živeo po centrima Crvenog krsta i jeo u narodnim kuhinjama.

Ivanu Hodak je u izjavi policiji naveo kao pripadnika bogate zlatne omladine, dok je on morao da spava po parkovima, jer mu Ivanin otac nije našao novi posao. Da bi se osvetio, odlučio je da ubije, pištoljem koji je kupio četrnaest godina ranije da likvidira Zvonimira Hodaka.

Šlogar je osuđen na 30 godina zatvora, dok ga niko nije posećivao osim advokata, a preminuo je prošle u Zatvorskoj bolnici u Zagrebu.

Bonus video:

(Espreso / Story.hr / Prenela: J.N.)