Foto: Beograd.rs

beogradska riznica

Mape, beleške velikog naučnika i drugi vredni eksponati! Evo zašto treba da posetite Muzej Jovana Cvijića

Delić života i rada velikog naučnika u muzeju Jovana Cvijića

Objavljeno: 06.10.2024. 11:22h

Jovan Cvijić je bio jedan od naših najvećih naučnika koje je ostavio traga i u svetskoj geografiji. Delić njegovih važnih dela, ali i života, možemo da vidimo u Muzeju koji se nalazi u kući koju je Cvijć sagradio i u njoj živeo sa svojom suprugom.

Muzej u Beogradu, na Kopitarevoj gradini otkriva nam delić života i rada ovog slavnog naučnika, kaže Marija Petrović iz Muzeja Jovana Cvijića.

Muzej Jovana Cvijićafoto: Beograd.rs

- Kuća je sagrađena prema nacrtima i željama samog naučnika, izgrađena je 1905. godine, a enterijer, odnosno slikarstvo koje je danas delom originalno sačuvano, uradio je naučnik Dragutin Inkiostri Medenjak. On je takođe zaslužan i za dizajn i za nameštaj koji takođe može i danas da se vidi u kući, objašnjava Petrović i dodaje da pošto ovaj bračni par nije imao dece, naslednici su odlučili, tačnije rođaci Ljubice Krstić da kuća pripadne kulturnom nasleđu i postane muzej.

Marija Petrovićfoto: Beograd.rs

Muzej Jovana Cvijića se nalazi u Ulici Jelene Ćetković broj 5.

Kuća je zvanično otvorena 1965. godine i tada je postala muzej u sklopu Muzeja grada Beograda.

- Originalno su sačuvane tri prve prostorije u kući gde može da se vidi slikarstvo na zidovima izvedeno u stilu secesije, kao i fragmenti radne sobe Jovana Cvijića, ali na žalost najveći deo radne sobe nije sačuvan, izgoreo je u toku II svetskog rata. Ostatak kuće su dva salona, jedna koji se danas naziva salon Jovana Cvijića i salon Ljubice Krstić, i poslednja soba koja je posvećena zapravo naučnom radu gde posetioci mogu da vide beleške, tačnije imaju uvid u beleženja na terenu, kao i mnoge mape koje se i danas koriste za naučna istraživanja, rekla je Marija Pavlović iz Muzeja Jovana Cvijića.

Beleške Jovana Cvijićafoto: Beograd.rs

Ovo zdanje pored toga što čuva vredne eksponate, svojim unutrašnjim dizajnom i arhitekturom predstavlja redak biser secesije u Beogradu jer je svaki detalj dizajniran u maniru vrlo popularnog stila u Evropi tog vremena.

Bonus video:

(Espreso / gradonacelnik.beograd.rs / Prenela: J.N.)