Esmail Kani, Foto: Iranian Supreme Leader'S Office/ / Shutterstock Editorial / Profimedia

šire se glasine o likvidaciji

Izraelci se dočepali još jednog iranskog moćnika? Šuška se o likvidaciji ključne ličnosti, kad čujete ko je...

Kao desna ruka ajatolaha Hamneija, Kani je takođe jedna od ključnih ličnosti iza raketnih napada na Izrael prošle nedelje i aprila

Objavljeno: 06.10.2024. 09:44h

Jedan od najviših iranskih vojnih komandanata, Esmail Kani, komandant jedinice Kuds - elitnog krila Korpusa iranske revolucionarne garde, možda je ranjen i verovatno ubijen u izraelskom bombardovanju Libana, izvestilo je nekoliko bliskoistočnih medija, uključujući Jerusalem Post, koji piše o njegovom ranjavanju.

Kani je navodno u vreme izraelskog bombardovanja Bejruta bio sa novim šefom Hezbolaha Hašemom Safiedinom, koji je bio meta Izraelaca, a koji se vodi kao nestao od petka. Kako prenosi Bi-Bi-Si, jedinice Hezbolaha su od petka izgubile svaki kontakt sa Safiedinom, iako njegovo ubistvo za sada nije potvrđeno.

Bejrutfoto: Ramzi Hachicho / Alamy / Alamy / Profimedia

U međuvremenu, povećavaju se šanse da je Hašem Safiedin, navodni naslednik bivšeg generalnog sekretara Hezbolaha Hassana Nasralaha, ubijen zajedno sa onima koji su bili s njim u izraelskom napadu u južnom Bejrutu u petak, rekao je za Skaj njuz Arabija neimenovani libanski zvaničnik.

- Šanse da neko preživi takav napad su ravne nuli - tvrdi njihov izvor iz libanskih snaga bezbednosti.

Bejrutfoto: EPA-EFE/WAEL HAMZEH

Nove informacije koje su objavili Jerusalem Post i više bliskoistočnih medija sugerišu da je Kani možda pogođen u istom vazdušnom napadu u južnom Bejrutu koji je bio na meti Hašema Safiedina, Nasralahovog pretpostavljenog naslednika.

Neki izraelski mediji javili su da je Kaani ranjen, dok drugi tvrde da je možda umro.

Kaanijeva smrt bi ozbiljno oslabila iransku vojnu sposobnost, ali bi svakako dodatno podstakla tenzije na Bliskom istoku. Naime, Esmail Kani je naslednik Kasema Sulejmanija na mestu komandanta snaga Kuds nakon što je ovaj poginuo u napadu američke bespilotne letelice u blizini aerodroma u Bagdadu u januaru 2020.

Kao desna ruka ajatolaha Hamneija, Kani je takođe jedna od ključnih ličnosti iza raketnih napada na Izrael prošle nedelje i aprila. To je takođe glavna veza teheranskog režima sa Hezbolahom i drugim terorističkim grupama kao što su Huti u Jemenu i jedinice iračke milicije.

Bonus video:

(Espreso / Jutarnji list / Jerusalem Post / Prenela: J.N.)