Foto: Splash / SplashNews.com / Splash / Profimedia

niko nije očekivao

Miljenici će se suditi zbog utaje novca za lečenje dece obolele od raka: Sve o prevari veka koja je sve šokirala

Priča je sada dobila epilog jer su milanski tužioci zatvorili istragu protiv nje

Objavljeno: 06.10.2024. 08:50h > 08:52h

Italijanka Kjara Feranji (37), nekad je bila nepoznata devojka iz komšiluka, a danas je influenserka sa armijom pratilaca, vlasnica tri firme i modna ikona. Međutim, pre nekoliko meseci njena blistava karijera ostala je u senci nemilih događaja, zbog kojih je postala predmet pravne i etičke kontroverze kakvu svet influensera ne pamti.

Priča je sada dobila epilog jer su milanski tužioci zatvorili istragu protiv nje, optužujući je za kazneno delo teške prevare i zatražiće suđenje, izvestila je vodeća italijanska novinska agencija ANSA.

Ova vest šokirala je mnoge njene obožavaoce, te pokrenula talas rasprava o etici marketinga na društvenim mrežama.

Italijanka Kjara Feranji (37)foto: Papadakis Press/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Ali, vratimo se prvo unazad. U središtu istrage nalazili su se slučajevi navodno lažnog oglašavanja povezanog s prodajom proizvoda po znatno uvećanim cenama (9 evra po komadu, dok je tržišna cena uporedivih proizvoda iznosila svega 3,7 evra), a sve u sklopu humanitarne akcije prikupljanja sredstava za lečenje raka kostiju u specijalnoj bolnici Regina Margherita u Torinu. Konkretno, radilo se o prodaji Balocco "Pink Christmas" panetone kolača i uskršnjih jaja Dolci Preziosi, koje su se odvijale između 2021. i 2022. godine.

Advokati slavne Italijanke brzo su reagovali na zaključak istrage, tvrdeći da slučaj nema kaznenu relevantnost i da su sporna pitanja već rešena pred Agcomom, italijanskim regulatornim telom za komunikacije. Izjavili su da njihova klijentkinja ima poverenja u rad pravosuđa i kako veruje da će njena nevinost biti dokazana u najkraćem mogućem roku, što sugeriše da će verovatno osporavati optužbe i pokušati da dokaže da nije bilo namere prevare.

Ovaj slučaj podigao je brojna pitanja o transparentnosti i etici u svetu oglašavanja influensera. Mnogi se pitaju koliko su česte ovakve prakse i kako ih regulisati bez narušavanja kreativnosti i preduzetničkog duha koji su obeležili ovu industriju tokom poslednjih nekoliko godina. Uz to bi se mogle podstaći strože regulative i veća kontrola nad marketinškim kampanjama influensera, posebno kada su u pitanju dobrotvorne inicijative.

Ovaj slučaj podigao je brojna pitanja o transparentnosti i etici u svetu oglašavanja influenserafoto: Splash / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Bez obzira na ishod sudskog postupka, ovaj slučaj već je ostavio značajan trag na Kjarinu karijeru, imidž koji je godinama pažljivo gradila ozbiljno je narušen, a u međuvremenu se razvela i od supruga, muzičara Fedeza (34). Mnogi brendovi s kojima je sarađivala preispituju svoje veze s njom, a neki su već prekinuli saradnju. Što se tiče reakcija javnosti, one su podeljene. Dok neki fanovi i dalje stoje uz nju, tvrdeći da je žrtva preterano kivnog tužilaštva, drugi pak izražavaju razočaranje i osećaju se izdanim.

Ono što je sigurno jeste da bi ovaj slučaj mogao da označi prekretnicu u industriji marketinga na društvenim mrežama i očekuje se da će brendovi postati oprezniji u svojim saradnjama s influenserima, zahtevajući veću transparentnost i detaljnije ugovore. Oprezniji bi mogli postati i sami influenseri, posebno kada je reč o dobrotvornim inicijativama, dok bi zakonodavci mogli početi da preispituju postojeće propise o digitalnom oglašavanju i marketingu pa je lako moguće da ćemo u budućnosti videti strože zakone i veće kazne za prevare.

Za potrošače, ovaj slučaj služi pak kao podsetnik na važnost kritičkog razmišljanja pri interakciji sa sadržajem influensera. Važno je biti svestan da iza naizgled spontanih preporuka često stoje pažljivo osmišljene marketinške strategije. Postoji mogućnost da će određeni broj ljudi odustati od učestovanja u humanitarnim inicijativama koje promovišu influenseri, što bi moglo imati negativan uticaj na legitimne dobrotvorne organizacije koje se oslanjaju na ovakve saradnje za prikupljanje sredstava.

Dok čekamo dalji razvoj događaja, jedno je sigurno - svet oglašavanja influensera više neće biti isti. Ovaj slučaj služi kao podsetnik da s velikom moći dolazi i velika doza odgovornosti, te da u digitalnom dobu, gde se informacije šire brzinom svetlosti, transparentnost i integritet moraju biti na prvom mestu, piše Gloria.hr.

Bonus video:

(Espreso / Blic žena/ Prenela:M.S.)