NEMA JOJ RAVNE
Vojvođanske domaćice prave samo ovakvu štrudlu sa makom već decenijama: Stari recept za najukusniju poslasticu
U kućama širom Vojvodine decenijama već nedeljni ručak uglavnom se završava kolačima od kiselog testa
Ovako pripremljena štrudla sa makom ostaje sveža i mekana bar još dva dana posle pripreme.
U kućama širom Vojvodine decenijama već nedeljni ručak uglavnom se završava kolačima od kiselog testa. Štrudla sa makom nalazi se na vrhu liste poslastica koje domaćice u ovom delu Srbije najradije spremaju.
Svaka od njih ima svoj recept za pripremu, a mi vam donosimo starinski način za pravu vojvođansku štrudlu punu fila od maka, piše Ona.
Sastojci:
250 ml mleka
500 gr brašna
pola paketića svežeg kvasca
supena kašika šećera
2 žumanca
prstohvat soli
60 grama masti ili putera
Za fil:
125 ml mleka
300 gr mlevenog maka
200 gr šećera
Za premazivanje:
1 jaje
Priprema:
Stavite mleko da se smlači, pa skinite posudu sa vatre, dodajte supenu kašiku šećera, izdrobljen svež kvasac i malo brašna i ostavite da se kvasac aktivira.
U drugoj posudi umutite dva žumanca viljuškom, pa ih dodajte aktiviranom kvascu. Promešajte i sipajte u vanglu u koju ste stavili brašno i malo soli. Testo dobro izradite rukama, pa ga prebacite na pobrašnjenu radnu površinu da narasta dok pripremite fil.
Stavite mleko da provri, pa dodajte mleveni mak i šećer. Zakuvajte fil, skinite šerpu sa ringle i ostavite fil da se prohladi.
Kad je fil prohlađen, vreme je da se vratite testu koje je u međuvremenu naraslo. Podelite ga na tri dela. Svaki deo razvucite oklagijom u pravougaonik, premažite mašću ili puterom, pa bogato nafilujte pripremljenim filom od maka i zarolajte štrudle.
Ređajte ih u podmazanu tepsiju i svaku premažite umućenim jajetom.
Uključite rernu na 200 stepeni, pa pecite štrudle dok ne porumene.
Bonus video:
(Espreso/zenablic)