Štrudla sa makom, Foto: Bakina kuhinja

NEMA JOJ RAVNE

Vojvođanske domaćice prave samo ovakvu štrudlu sa makom već decenijama: Stari recept za najukusniju poslasticu

U kućama širom Vojvodine decenijama već nedeljni ručak uglavnom se završava kolačima od kiselog testa

Objavljeno: 05.10.2024. 17:23h

Ovako pripremljena štrudla sa makom ostaje sveža i mekana bar još dva dana posle pripreme.

U kućama širom Vojvodine decenijama već nedeljni ručak uglavnom se završava kolačima od kiselog testa. Štrudla sa makom nalazi se na vrhu liste poslastica koje domaćice u ovom delu Srbije najradije spremaju.

Svaka od njih ima svoj recept za pripremu, a mi vam donosimo starinski način za pravu vojvođansku štrudlu punu fila od maka, piše Ona.

Sastojci:

250 ml mleka

500 gr brašna

pola paketića svežeg kvasca

supena kašika šećera

2 žumanca

prstohvat soli

60 grama masti ili putera

Za fil:

125 ml mleka

300 gr mlevenog maka

200 gr šećera

Za premazivanje:

1 jaje

foto: Printscreen/youtube/DomaćiRecepti

Priprema:

Stavite mleko da se smlači, pa skinite posudu sa vatre, dodajte supenu kašiku šećera, izdrobljen svež kvasac i malo brašna i ostavite da se kvasac aktivira.

U drugoj posudi umutite dva žumanca viljuškom, pa ih dodajte aktiviranom kvascu. Promešajte i sipajte u vanglu u koju ste stavili brašno i malo soli. Testo dobro izradite rukama, pa ga prebacite na pobrašnjenu radnu površinu da narasta dok pripremite fil.

Stavite mleko da provri, pa dodajte mleveni mak i šećer. Zakuvajte fil, skinite šerpu sa ringle i ostavite fil da se prohladi.

Kad je fil prohlađen, vreme je da se vratite testu koje je u međuvremenu naraslo. Podelite ga na tri dela. Svaki deo razvucite oklagijom u pravougaonik, premažite mašću ili puterom, pa bogato nafilujte pripremljenim filom od maka i zarolajte štrudle.

Ređajte ih u podmazanu tepsiju i svaku premažite umućenim jajetom.

Uključite rernu na 200 stepeni, pa pecite štrudle dok ne porumene.

Bonus video:

(Espreso/zenablic)