Sahrana, Foto: Zorana Jevtić

Bonton na sahrani

Ove rečenice ne govorite ožalošćenima: Srbi uporno krše bonton na sahranama, evo kako se zapravo treba ponašati

Prema bontonu treba izbegavati i pritužbe i prigovore na cerenomiju i uslugu, kao i nekontrolisano ispijanje alkohola

Objavljeno: 05.10.2024. 12:56h

Bonton na sahrani donosi niz pravila ponašanja ovom tužnom događaju.

Saznanje da je neko koga poznajete preminuo je uznemirujuće. Čak i kada vas je život već suočavao sa ovakvim nemilim vestima, pronalaženje pravih reči za izjavu saučešća može biti veoma izazovno, dok prisustvo sahrani pokreće mnoga pitanja.

Odavanje poslednjeg pozdrava pokojniku predstavlja izraz poštovanja. Ujedno, pruža utehu ožalošćenoj porodici. Međutim, nepoznavanje pravila ponašanja na sahrani može da prouzokuje veću bol.

Ko može da prisustvuje sahrani?

Jedna od prvih stvari koje biste mogli razmotriti jeste da li treba da prisustvujete sahrani. Sahrane su obično otvoreni događaji. To znači da je svako dobrodošao da prisustvuje. Posebno ako ste u rođačkom ili prijateljskom odnosu sa preminulim. Takođe, poželjno je da prisustvujete sahrani ako ste bliski sa ožalošćenima, bez obzira što pokojnika niste lično poznavali.

Međutim, kada niste sigurni da je vaše prisustvo dobrodošlo ili ako smatrate da će vaše prisustvo izazvati sukob i učiniti da se drugi osećaju neprijatno, najbolje je da ne prisustvujete. U tom slučaju možete poslati poruku saučešća.

Iako retko sahrane mogu biti privatnog karaktera. Tada možete prisustvovati samo ako ste pozvani.

Još jedna nedoumica vezana za sahrane jeste koga povesti kao pratnju. Obično je to supružnik, rođak ili prijatelj. Mada možete doći i sami.

Pitanje dece na sahrani izaziva velike dileme. Smatra se da je prisustvo starije dece poželjno kada je preminuo blizak član porodice. Dok mlađu decu i bebe ne treba voditi. Ne samo da ih ovaj događaj može uznemiriti, već mogu da ga ometaju, zahtevajući vašu pažnju.

Sahranafoto: Filip Plavčić

Šta obući na sahranu?

Bonton na sahrani nalaže i određeni dress code.

Vaša odeća može da varira u zavisnosti od vrste sahrane, bliskosti sa preminulim, pa i religije. Ipak, u osnovi ona treba da bude formalnog, svedenog izgleda. Naime, za žene se preporučuju haljine, pantalone, bluze ili košulje. Muškarci mogu da obuku odelo ili pantalone i košulju.

Odeća crne boje se smatra najboljim izborom. Mada su prihvatljive i tamnije boje kao što su braon, siva i tamnoplava. Treba izbegavati svetle boje kao što su zelena, crvena, ružičasta, žuta itd.

Šta reći ožalošćenoj porodici?

Odabrati reči podrške koje ćete reći ožalošćenoj porodici često je jedan od težih delova sahrane. Kada niste sigurni kako da iskažete reči utehe najbolje je da se pridržavate uopštenih fraza, kao što je „Žao mi je zbog tvog gubitka“.

Nikako nemojte reći: „Sve se dešava sa razlogom“ ili „Barem više ne pati“. Ni rečenice sa religijskom konotacijom nisu poželjne, kao na primer „Sve je ovo deo Božijeg plana“.

Izbegavajte i izjave poput: „Znam kako se osećaš“. Svako tuguje drugačije, pa je najbolje izbegavati fraze koje se fokusiraju na vas i držati se onih koje se fokusiraju na porodicu.

Šta bonton na sahrani ne dozvoljava?

Telefonski poziv je, nažalost, jedno od čestih nepoštovanja pogrebnog bontona. Ne samo da nije pristojno, već veseli zvuk zvona na telefonu može dodatno da uznemiri ožalošćene. Zato je najbolje da pre nego što krenete na pogreb isključite telefon ili utišate zvuk.

Smejanje je još jedna nepristojna stvar. Ma koliko da smo svesni da život ide dalje, sahrane nisu mesto za radost, smeh, pa ni glasan govor. U redu je ćaskati sa ljudima na sahrani, ali znatno tišim, mirnijim tonom.

Prema bontonu treba izbegavati i pritužbe i prigovore na cerenomiju i uslugu, kao i nekontrolisano ispijanje alkohola.

Bonus video:

(Espreso/Drnda/M.L.)