Foto: Printscreen Instagram

tragedija

VELIKA TUGA: Preminuo poznati pevač u 34. godini života

Uzrok smrti još uvek nije objavljen.

Objavljeno: 05.10.2024. 11:34h > 13:48h

Australijski pevač i kantautor Džek Kolvel preminuo je u 34. godini, neposredno pre izlaska svog dugo očekivanog drugog albuma.

Ova tragična vest potvrđena je magazinu "The Guardian", ali uzrok smrti još uvek nije objavljen.

Iako je za života objavio samo jedan album, "Swandream" iz 2020. godine, Džek je godinama igrao značajnu ulogu iza kulisa australijske muzičke scene, radeći na raznim projektima, uključujući aranžiranje vokala za indie pop grupu "Architecture in Helsinki". Njegov debi album postigao je veliki kritički uspeh, a NME ga je proglasio jednim od najboljih australijskih albuma te godine.

Džek Kolvel bio je i strastveni zagovornik prava LGBTQI zajednice. Godine 2016. objavio je pesmu "No Mercy" u čast tinejdžeru iz Brizbejna, Tajronu Ansfortu, koji je izvršio samoubistvo nakon što je bio maltretiran zbog svoje seksualne orijentacije. U razgovoru za "The Queer AV", Džek je naglasio svoju netoleranciju prema nasilju i hvalio snagu svoje muzike da se suprotstavi homofobiji.

foto: Printscreen Instagram

- Za mene, pesma 'No Mercy' povezuje moje iskustvo homofobije iz detinjstva sa osobom koja sam danas, kao otvoreno gej muškarac. To je ponovno preuzimanje sopstvenog identiteta i odbacivanje homofobičnog jezika. Pesma je ogledalo nasilnicima, izaziva ih njihovim sopstvenim rečima i vraća reflektor na njih i njihove sramne postupke. Nemam nikakvu toleranciju za nasilje - rekao je on.

U svom poslednjem postu na društvenim mrežama, Džek je otkrio da je bio na pragu objavljivanja svog drugog albuma.

- Zdravo svima - raduje me što ću uskoro objaviti novu muziku - napisao je prošlog meseca na Fejsbuku.

- Miksovi su gotovo gotovi i mastering je zakazan. Već neko vreme govorim da će LP2 uskoro biti kod vas, i taj dan nije daleko.

Bonus video:

(Espreso/Telegraf/Prenela:M.S.)