zanimljivo
Ovo su 2 trika uz pomoć kojih testo za hleb raste dvostruko brže: A ukus će vam se sigurno svideti
Pečenje hleba i različitih vrsta peciva podrazumeva relativno malo vremena u pripremi i dosta čekanja između koraka.
Mnogo je stvari koje mogu povećati dužinu vremena potrebnog za pravljenje hleba, ali postoji i nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste ga skratili.
Čekanje da testo naraste je najduži aspekt pravljenja hleba sa kvascem.
U nastavku teksta predstavljamo nekoliko trikova pomoću kojih ćete vreme pripreme svesti na minimum, te od brašna u vrećici do vrućeg hleba na stolu doći brže nego ikada!
1. Idealna temperatura
Kvasac kao ključni sastojak u procesu narastanja testa značajno menja svoje ponašanje u zavisnosti od temperature na kojoj se nalazi.
Temperatura vode ili mleka u koje se dodaje kvasac idealno bi trebalo da bude između 40 i 46 stepeni Celzijusa – sve preko toga može dovesti do propadanja kvasca.
Takođe, ako vam je sobna temperatura ispod 26 stepeni, kvasac će biti lenj i trebaće mu dosta vremena da podigne testo. Ipak, ni sobna temperatura koja prelazi 32 stepena nije dobra, jer može doći do pregrevanja kvasca.
Ipak, ne morate se zamarati temperaturom prostorije samo kako biste napravili hleb; dovoljno je da rernu zagrejete na temperaturu do 32 stepena i isključite je kako bi se napravilo toplo i prijatno okruženje za testo.
2. Dodavanje kiseline
Dodavanje kiseline u testo nešto je kao da kvascu date energetsko piće. Pomaže da kvasac bude aktivniji, a to znači i kraće vreme dizanja testa. Takođe dodaje samo malo ukusa koji pomaže da se nadoknadi kraći proces fermentacije.
Šta je fermentacija? Ovo je jednostavno proces kada kvasac radi svoje, šireći se i stvarajući vazdušne džepove u testu.
Kiseline poput belog sirćeta ili sokova od citrusa su od velike pomoći kako da ubrzaju proces, tako i da pojačaju ukus.