Nevreme u Srbiji/Ilustracija, Foto: : Instagram/serbialive_beograd

nestbilno vreme

Da li Srbiji preti nevreme iz regiona? Kiša će do večeras pljuštati u ovim delovima zemlje - biće i grmljavine!

Trenutne temperature kreću se od jesenjih

Objavljeno: 04.10.2024. 14:03h > 14:07h

Našoj zemlji ne prete padavine ogromnih razmera kao u regionu, iako je bilo obilnih i biće ih i dalje u određnim delovima zemlje do večeras, pa je zbog toga neophodno redovno pratiti državne i nadležne službe i ponašati se u skladu sa njihovim najavama i upozorenjima.

U sklopu ciklona preko Srbije se talasa i hladni front, koji je severu i zapadu zemlje doneo pravo jesenje vreme, a na jugoistoku vladaju prave letnje temperature.

Trenutne temperature kreću se od jesenjih 14 stepeni u Vojvodini i 15 u Beogradu i Valjevu, do čak 28 stepeni u Dimitrovgradu, a upravo je hladni front odgovoran za ogromne temperaturne razlike.

Nevreme/Ilustracijafoto: Printscreen/Youtube/Glas Zapadne Srbije

I dok su temperature na jugu i istoku Balkana i jugu i jugoistoku Srbije prave letnje, zbog strujanja tople vazdušne mase sa severa Afrike, na severu i zapadu Balkana i severu i zapadu Srbije su prave jesenje, dok u oblasti Alpa i u planinama Slovenije veje i sneg.

Ogromne količine snega pale su u Alpima, dok je oblast Jadrana i zapad Balkana pogodila vea snažna oblačnost sa vrlo obilnim kišama, poplavama i bujicama.

Nakon severa i zapada Srbije, talas padavina sa da se premešta dalje na istok.

Do kraja dana u Srbiji kišovito. Obilnije padavine očekuju se na jugu i istoku zemlje, uz premeštanje hladnog fronta ka ovim predelima, koji će doneti osveženje.

U ovim predelima očekuju se i pljuskovi sa grmljavinom.

Nevreme/Ilustracijafoto: Printscreen/Instagram/192

I dok će padavine na severu i zapadu Srbije polako prestajati, na jugu, jugioistoku i istoku očekuje se od 10 do 30, lokalno i do 40 litara kiše po kvadratnom metru.

U Srbiji u subotu oblačno, povremeno sa kišom i pljuskovima, na jugu i na istoku Srbije pljuskovi će biti praćeni i grmljavinom.

Na severu i zapadu biće suvo.

Duvaće slab do umeren severni i severoistočni vetar, na jugu slab, jugozapadni.

Jutarnja temperatura od 8 do 16 stepeni, u Beogradu 11 stepeni, maksimalna dnevna od 15 na severozapadu do 23 stepeni na jugu Srbije, u Beogradu do 17 stepeni.

Nevremefoto: 192 Printscreen/ Instagram

U Srbiji u nedelju umereno do pretežno oblačno, povremeno sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom.

Biće i svežije.

Početkom sledeće sedmice stabilizacija vremena, da bi sredinom nedelje usledili prolazno pogoršanje vremena.

Bonus video:

(Espreso/Telegraf/Đorđe Đurić/Prenela: N.J)