Savo Milošević, Foto: Starsport©

REČ TRENERA

"Potrebna je posebna žrtva, to je jedini recept..." Savo se oglasio pred debi protiv Tekstilca (Foto)

Da ne budem arogantan i prepotentan, ali mislim da ću moći brzo da podignem psihološki igrače, rekao je Milošević između ostalog

Objavljeno: 04.10.2024. 14:00h

Savo Milošević, novi trener Partizana izneo je očekivanja pred povratnički debi protiv Tekstilca u subotu od 18.30 kod kuće u 11. kolu Superlige Srbije.

- Neću dugo. Posle ova tri dana manje-viđe ono što smo videli i očekivali. S jedne strane je ekipa pod ogromnim psihološkim pritiskom, to nije ništa novo i čudno. Taj pritisak jeste nešto što je kamen spoticanja i posebna težina koja se reflektuje na terenu. Pričao sam i na promociji, ne postoji mnogo načina kako se izlazi iz krize, po meni postoji jedan. Da na karakter probaju rezultatski da izađu iz krize, dobri rezultati su najbolji lek za ovakve situacije. Potrebna je posebna žrtva, to je jedini recept. Ne znam nijednu ekipu ikada koja je u takvim situacijama igrala spektakularno i lepo. Dobra stvar je da ekipa fizički deluje dobro. Obim trke i intenziteti su bili odlični, ne samo za našu ligu. To nam pokazuje da postoji voljni momenat, da im je stalo. To je dobra početna osnova i indikacija da su svesni i spremni na sve da se što pre izađe iz ove situacije - rekao je Milošević.

Savo Miloševićfoto: Starsport©

Psihološki pritisak je, deluje, najveći protivnik igrača Partizana u ovom trenutku:

- Brzo se skupe informacije. Kada je psihološki pritisak veliki on je i vidljiv. Meni je to bilo jasno još u Lučanima kada smo pravili određene greške koje nisu greške zbog manjka kvaliteta, već zbog velikog pritiska. U razgovoru sa Banetom i igračima, stekao sam utisak da je ta utakmica za njih bila biti, ili ne biti. Bili su svesni da moraju da idu preko fizičkih granica da bi pobedili, i to je jedini put.

Detalj sa utakmice Mladosti i Partizana u Lučanimafoto: FOTO: FK Partizan

Biće i kadrovskih problema pred meč, ali Partizan mora po pobedu:

- I to je u onim okvirima od kojih sam očekivao. Pogledao sam sve utakmice u zadnjih mesec-dva. Trojica nisu trenirali do juče - Jurčević, Ilić i Arijaga. Mimo toga, sve je ostalo u nekim okvirima očekivanja, a sve i da ima više kvaliteta, ne bismo izašli iz ove krize. Ova ekipa je pokazala u određenim delovima određenih utakmica da može više. Moj prethodnik je završio kako je završio jer je bilo pitanje detalja. Ovo je veliki klub u kojem takve stvari određuju smer, kao protiv Lugana gde smo ih imali na konopcima. Teren je jedino merilo i rezultati su jedino merilo. Imamo pauzu i ona će nam dobro doći. To će biti proces u narednih par utakmica, ali to može ako na terenu bude sve ostalo sprovedeno u delo.

Mario Jurčevićfoto: Starsport©

Tekstilac dolazi kao ekipa koja predstavlja one, uslovno rečeno lakše protivnike, to bi crno-belima moglo da pomogne pred pauzu;

- Može biti da je tako. Nisam neko ko voli da kuka, ali nama svaki protivnik može da predstavlja problem, ako bar na karakter ne uspemo da pobedimo, jer takvo je stanje ekipe trenutno.

Savo Miloševićfoto: Starsport©

Bibars Natho je došao u doba prvog Miloševićevog mandata, a danas, pet godina kasnije, je i dalje jedan od najspremnijih:

- Ja ću vam reći parametar fizički, da njegovi rezultati fizički, obim trke i sve ostalo su veći nego u mom prvom mandatu. Toliko o Nathu. Obim trčanja je ukupno pretrčanih kilometara, a intenzitet su sprintevi. Gledali ste Zvezda - Inter. Obimi trčanja su bili gotovo isti, čak i posed, ali intenzitet trčanja je presudio. Meni će cilj biti da on opet manje trči. Sećam se pre pet godina kad smo doveli Natha da su mi mnogi osporavali njegove godine. Tada.

Bibars Nathofoto: Starsport©

Situacija pre pet godina i danas nije ista, toga je veoma svestan i Milošević:

- To ću tek da vidim da li ima. I pre neki dan sam rekao na konferenciji. To je sve ispalo lepo tada, uspeli smo da napravimo igrače, ali to je bilo pre pet godina. Sada je drugačije i zahtevaće drugačija rešenja. Za mene bi bilo lakše da sve to možemo da rešimo na isti način, ali to nećemo moći. Različite su ekipe i karakteri, to zahteva i različita rešenja. Rekao sam da verujem da imam znanje kako da pomognem i da mogu da pomognem igračima. Da ne budem arogantan i prepotentan, ali mislim da ću moći brzo da podignem psihološki igrače. Pristup će biti drugačiji, verujem da će ishod biti sličan. Imamo decembarski prelazni rok, ali nije situacija da tada kreirate i stvarate tim.

Savo Miloševićfoto: Starsport©

Kako će tim izgledati protiv Tekstilca, još je nepoznanica:

- Razmišljamo mi o tome konstantno. Od kako smo ušli u ponedeljak samo razmišljamo o ovome. Pokušao sam da gledam neke utakmice sinoć, nisam uspeo na njih da se koncentrišem. Pomoćni trener me je zvao na svakih pola sata. Jurčević i Arijaga će možda biti na klupi, neću rizikovati.

Kervin Arijaga (desmo)foto: FOTO: FK Partizan/Miroslav Todorović

Partizan nije u Humskoj pobedio dva meseca. Koliki je to pritisak za igrače..:

- Ne znam, videćemo sutra. Ja ću se potruditi da ne razmišljaju o tome. Sećam se prošlog mandata, mislim da je u fudbalu najveća prednost domaći teren. Moramo da nađemo način da tako razmišljaju i moji momci. Procenat uspešnosti domaćih ekipa je frapantan.

Пласман обезедио Sofascore

Oporavak Partizana biće dug period:

- Ja sam poprilično ubeđen da do juna imamo mnogo vremena. Ako preživimo do tad, naravno. Dug je put. Tada je bila specifična sitaucija, ali po meni je to normalna stvar. Nije to bila moja ideja, to je bila procena analize. Meni su svi govorili da Suma nije za ovaj klub, ja sam odlučio da ga zadržim. Da li će to sada biti isto ili slično, to ne mogu sada da kažem. Jedinog igrača kog sam ja doveo je Natho. Ko će ostati, to zavisi isključivo od njih. Teren i rezultati su jedino merilo, od toga zavisi i moja „glava“. Jun mi izgleda tako daleko, da ne mogu da vam opišem - zaključio je Milošsević.

Bonus video:

(Espreso/Espreso sport)