Stevo Karapandža, Foto: printscreen/youtube/Kuhinja za 10, printscreen/youtube/Večernji list

saznalo se

Ovakvu piletinu je pravio Stevo Karapandža: Recept će vas zakucati na mestu, a u jednom domaćice u Srbiji greše

Ovo je najbolji recept za piletinu u šafranu

Objavljeno: 04.10.2024. 13:53h

Legendarni Stevo Karapandža, jedna od naših najboljih kuvara, uveo je potpuno drugačiji prikaz kulinarstva u bivšoj Jugoslaviji, pre više od tri decenije.

A ovaj njegov recept za divnu i ukusnu piletinu morate obavezno probati.

Stevo Karapandžafoto: Printskrin@BalkanTrip TV/YouTube

PILETINA U ŠAFRANU

Potrebno je:

1 celo pile,

50 g maslaca,

0,3 dl ulja,

50 g celera,

1 čen belog luka,

1 glavica crvenog luka,

2 dl belog vina,

1 kašika gustina,

prstohvat šafrana,

so,

biber

foto: Printsceen/Youtube/ kuhaj i peci

Priprema:

Očistite pile i isecite ga na osam delova. Svaki komad posolite i pobiberite, uvaljajte u brašno i propržite na ulju.

Kad je meso dobilo zlatnožutu boju, stavite piletinu na poseban pleh, prekrijte sitno nasečenim celerom, šniticama crvenog luka, seckanim belim lukom i prstohvatom šafrana.

foto: Printscreen Youtube

Podlijte vinom i stavite u rernu da se peče. Kad piletina omekša, izvadite je iz pleha na toplo mesto, a sos doterajte.

U malo vode ili vina razmutite kašiku gustina, pa ulijte u sos od pečenja. Doterajte ukus dodavanjem svežeg hladnog maslaca, koji pustite da se lagano rastopi.

Bonus video:

(Espreso / Stil kurir/ Prenela:M.S.)