Helena Gavran, Foto: Privatna arhiva

tuga

"Mogao bih pisati o tebi satima, danima...": Potresne reči oca malene Helene (8) za kojom tuguje cela Srbija

Helena je bila uvek veselo, nasmejano i radoznalo dete

Objavljeno: 04.10.2024. 12:31h

Radovan Gavran, otac male Helene (8), devojčice koju smo upamtili po neobično lepoj, dugoj crvenoj kosi, ali i teškoj bolesti sa kojom se dugo borila, oprostio se od malene Zlatokose potresnom objavom na društvenim mrežama. Helena Gavran, za koju je cela Srbija, ali i region i dijaspora, godinama skupljali novac kako bi mogla da se leči u inostranstvu, preminula je 1. oktobra.

- Biti otac je bez sumnje moj najveći izvor postignuća, ponosa i inspiracije. Očinstvo me naučilo bezuslovnoj ljubavi, ojačalo važnost velikodušnosti i naučilo me kako da budem bolji čovek. Biti otac tebi je najveći blagoslov koji sam mogao da dobijem. Ponosan i pun samopouzdanja govorim da si ti najveći heroj kog sam upoznao. Bezbroj puta pomislim na tebe, svaki korak me podseća na tebe, i iskreno ponekad se i nasmejem pričajući sa tobom u svojim mislima. Nisam lud, bar mislim da nisam, samo te zamišljam u svojoj sadašnjosti jer nisi tu. A opet jesi, jesi i niko pored mene nije stvarniji od tebe. Mogao bih pisati o tebi satima, danima, mesecima, ali nema šta ja da napišem što ti nisi sa svojih samo osam godina pokazala i objasnila. Ostavila si neizbrisiv trag za sve koji su te upoznali, a i na one koji nisu, jer si ti neko ko je imao misiju na ovoj planeti, i kad ti tata kaže ti si je ispunila. Neću reći zbogom, jer duša ne može da umre. Srešćemo se. Naći ću te. Od milion zvezda znam da jedna je tvoja. Vole te tvoje seke, mama i tata - napisao je on u objavi.

Helena je rođena 17. novembra 2015. godine u Beogradu. Najstarija je od tri sestre. Bila je uvek veselo, nasmejano i radoznalo dete.

Sve se promenilo jednog momenta kada Helena počinje svakodnevno da povraća, postaje pospana, razdražljiva, ljuta, odbija da jede. Roditelji su prvo mislili da je u pitanju ljubomora prema tek rođenoj trećoj sestri.

Njene mučnine i patnja traju mesec dana, a nakon toga 17. avgusta 2019. godine nakon odlaska kod lekara, dijagnostikovan joj je hidrocefalus. Tog dana ostaje u bolnici na Kliničkom centru na odeljenju neurohirurgije gde je porodici saopšteno da Helena pored hidrocefalusa ima tumor na malom mozgu. Već sutradan je prvi put operisana, a nakon toga je usledila još jedna operacija. Ona iz obe izlazi kao pravi mali heroj, sa osmehom na licu.

Jednom pobedila tumor, ali se vratio

U javnosti je bila poznata kao "Zlatokosa" zbog svoje prelepe riđe kosice, a mala heroina jednom je uspela da pobedi opaku bolest. Nažalost, vratila se.

- Bolest se vratila pre dvadesetak dana. To smo saznali na poslednjoj kontroli, iako Helenino zdravstveno stanje to nije pokazivalo. Ona je vesela i živahna i izgleda zdravo, ali eto rezultati pokazuju drugačije - rekla je tada Katarina Gavran, majka malene Helene.

Nakon detaljne analize konzilijuma ruskih stručnjaka, porodica je dobila odgovor da Helena nije primila jedan lek koji bi bio značajan za njenu bolest i predloženo je da sa tim otpočne prva terapija.

Majka napominje da kada je otkrivena bolest bila je samo tačkica, međutim za samo mesec dana bolest je znatno napredovala.

Bonus video:

(Espreso/Blic/M.L.)