Kipar, Foto: EPA KATIA CHRISTODOULOU

ispovest

"Nisam mogao mnogo toga da priuštim,bio sam depresivan": Ispovest Srbina (25) koji se iz Beograda preselio na Kipar

Život van Srbije ima i svojih mana. A kod ovog momka jedina mana je - odvojenost od porodice i prijatelja

Objavljeno: 04.10.2024. 07:40h

Nakon 25 godina života u Beogradu, jedan mladić je pre godinu i po dana odlučio da napusti sve što ima u Srbiji i preseli se na Kipar u potrazi za boljim životom i, kako kaže, u svojoj odluci nije pogrešio.

U novoj zemlji, kako je napisao u anonimnoj objavi na Reditu, njegov život se potpuno promenio, ali na bolje. Iako je neko ko voli Srbiju, priznaje da je tek sada, nakon što je otišao, počeo da oseća šta znači živeti "pravi" život i život bez briga.

"Živeo sam u Beogradu 25 godina, u dosta skromnim uslovima, i nakon što sam završio fakultet, nisam mogao da nađem posao koji bi plaćao više od 45.000 dinara. Poslednji posao koji sam radio 2022. godine bio je 40.000 dinara. Nisam mogao mnogo toga da priuštim, a generalno sam se osećao loše u Srbiji. Bio sam jako depresivan i jedva sam čekao bilo kakvo putovanje samo da pobegnem...Zato sam pre tačno godinu i po dana, napustio Srbiju i započeo novi život na Kipru. Mogu reći da mi se od tada život drastično promenio.

Da se razumemo, nisam neko ko mrzi Srbiju. Ponosan sam na svoju zemlju, ali jednostavno se nikada nisam pronalazio tu. Godinama sam želeo da odem, i konačno mi se pružila prilika", napisao je momak a onda ispričao zašto smatra da mu se život promenio na bolje.

Iskustvo na Kiprufoto: Reddit

"Od kada sam otišao, počeo sam da osećam šta znači pravi život. Živim pored mora i konačno mogu sebi da priuštim sve što poželim. U ovih godinu i po dana završio sam vožnju, stavio protezu, kupio novi telefon, kupio auto, putovao po mnogim zemljama, i, generalno, napravio život mnogo lepšim. Ne moram da razmišljam da li imam dovoljno novca da izađem negde, ili da organizujem putovanje za par nedelja unapred.

Posao koji radim je super, radno vreme od 9 do 5, a vikendi su slobodni. Sve je opušteno, nema maltretiranja, niko ne viče na mene niti pravi dramu oko gluposti. Atmosfera je opuštena, i ako se trudiš, vrlo lako napreduješ", piše on te dodaje da je u Srbiji radio kao konobar.

Jedina mana - odvojenost od porodice

Život van Srbije ima i svojih mana. A kod ovog momka jedina mana je - odvojenost od porodice i prijatelja.

"Naravno, teško je u nekim trenucima. Nedostaju mi porodica i prijatelji. Čujemo se često, ali kada shvatim da majku viđam samo 1-2x godišnje i da je sve starija svaki put kad je vidim… To me iskreno jako boli... ali onda shvatim kako ljudi ovde na Kipru vode 'normalan' život – sve mogu da priušte, deca imaju 2-3 aktivnosti pored škole, studiraju u inostranstvu, dok smo mi u Srbiji morali da se borimo za minimum", napisao je on pa zaključio:

"Sve u svemu, život u inostranstvu je prelep. Imao sam sreće sa poslodavcem koji brine o meni, ali sam se i potrudio da se integrišem u društvo i steknem prijatelje među lokalcima".

Bonus video:

(Espreso/Blic/M.L.)