Devojčica sa kišobranom, Foto: Beta/Dragan Gojić

VREMENSKA PROGNOZA

Danas nigde bez kišobrana: U Beogradu pada od ranog jutra, RHMZ objavio najnovije upozorenje!

Žuti i narandžasti meteoalarmi upaljeni su na teritoriji cele Srbije i to zbog čak tri pojave

Objavljeno: 04.10.2024. 07:19h

Od ranog jutra u Beogradu, ali i drugim gradovima Srbije pljušti kiša. Danas se očekuje umereno do potpuno oblačno vreme, ponegde i sa lokalnim pljuskovima sa grmljavinom i temperaturama od 12 do 27 stepeni, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

- U toku jutra oblačno, u većem delu severne i zapadne Srbije s kišom i lokalnim plјuskovima uz mogućnost grmlјavine, dok će u jugozapadnim i centralnim krajevima padavine biti lokalna pojava, a na jugu i istoku Srbije zadržaće se uglavnom suvo - najavljuju iz RHMZ.

U Beogradu se danas povremeno očekuje kratkotrajna kiša ili lokalni pljuskovi uz mogućnost grmljavine, ujutro i pre podne jak jugoistočni vetar, koji će od sredine dana biti u skretanju na zapadni i severozapadni i u postepenom slabljenju. Temperatura će se kretati od 15 do 23 stepena.

Žena drži kišobranfoto: Ana Paunković

Za vikend i dalje kiša

Za vikend će u Srbiji i dalјe povremeno padati kratkotrajna kiša, a ponegde će se pojaviti i lokalni plјuskovi sa grmlјavinom, koji će biti češći na jugozapadu, jugu i istoku zemlјe, ali se obilne padavine ne očekuju.

- Početkom naredne sedmice pretežno sunčano uz manji porast dnevnih temperatura, a u sredu novo prolazno naoblačenje s kišom - dodaju iz RHMZ.

RHMZ izdao upozorenje

RHMZ je rano jutros izdao upozorenje u kojem da navodi da se u toku prepodneva više kiše očekuje na severu i zapadu, a u drugom delu dana na jugu i jugoistoku Srbije uz prosečnu količinu od 10 do 30 milimetara, lokalno do 40 milimetara.

Žuti i narandžasti meteoalarmi upaljeni su na teritoriji cele Srbije i to zbog čak tri pojave.

foto: RHMZ / screenshot

Podsetimo, žuti i narandžasti meteoalarm opominju da vreme može biti potencijalno opasno ili opasno.

- Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe - stoji u objašnjenju narandžastog meteoalarma.

Bonus video:

(Espreso/Agencije/Blic/M.L.)