Foto: Ana Paunković

POGLEDAJTE!

Večeras oblačno, a za vikend nas čeka pravi pravcati haos: Oglasio se RHMZ sa najnovijim upozorenjem, pazite dobro

Do kraja sedmice povremeno kiša i pljuskovi

Objavljeno: 03.10.2024. 20:45h

Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) oglasio se večeras najnovijim upozorenjem za pogoršanje vremena koje nas čeka u večernjim časovima, sa širenjem na dane vikenda.

- U toku večeri umereno do potpuno oblačno, na jugoistoku Srbije uglavnom suvo, u ostalim krajevima ponegde kiša slabog, ređe umerenog intenziteta. U toku noći očekuje se širenje padavinske zone na celu zemlju i pojačanje intenziteta kiše i pljuskova. Duvaće slab i umeren, na planinama i u košavskom području povremeno jak južni i jugoistočni vetar, koji će u Vojvodini (osim južnog Banata) biti u skretanju na severni i severoistočni - navodi se u RHMZ najavi.

Kiša, koja će danas padati, intenziviraće se tokom noći na zapadu i severu zemlje (od 10 do 30 mm), a sutra i na jugu i jugoistoku (od 20 do 40 mm).

Do kraja sedmice povremeno kiša i pljuskovi, u Banatu sutra olujna košava

U petak umereno do potpuno oblačno, mestimično s kišom i lokalnim plјuskovima sa grmlјavinom. Ujutro i pre podne će duvati umeren i jak, u planinskim predelima i košavskom području ponegde i olujni južni i jugoistočni vetar, koji će posle podne i uveče biti u skretanju na zapadni i severozapadni i u postepenom slablјenju do kraja dana. Najniža temperatura od 12 do 19, a najviša od 16 stepeni na severozapadu do 27 na jugoistoku Srbije.

Za vikend i dalјe povremeno kratkotrajna kiša i lokalni plјuskovi sa grmlјavinom, koji će biti češći na jugozapadu, jugu i istoku zemlјe, ali se obilne padavine ne očekuju.

Početkom naredne sedmice, u ponedelјak i utorak pretežno sunčano uz manji porast dnevnih temperatura, a u sredu novo prolazno naoblačenje s kišom.

Biometeorološka prognoza

Nepovolјna biometeorološka situacija može usloviti pojačanje tegoba kod većine hronično obolelih. Poseban oprez se savetuje kardio-vaskularnim bolesnicima i astmatičarima. Reumatski bolovi, pospanost i glavobolјa su moguće meteoropatske reakcije. Preporučuje se povećana koncentracija svih učesnika u saobraćaju.

Espreso/Kurir.rs/M.S./