Foto: Nebojša Mandić

vršnjačko nasilje

"Došao je kući krvav, pretili mu da ćuti": Majka dečaka koji je pretučen u Mladenovcu otkriva nove užasne detalje

Potresne reči majke dečaka (10) koji je pretučen kod škole u Mladenovcu

Objavljeno: 03.10.2024. 19:23h

Javnost u Srbiji potresena je zbog sve više slučajeva vršnjačkog nasilja, a samo u poslednjih mesec dana dogodila su se tri. Najpre su u Pančevu tri devojčice pretukle vršnjakinju ispred škole, potom su se u Novom Sadu dve učenice potukle, dok su ih drugi snimali i smejali se, a sve je kulminiralo novim slučajem koji se dogodio pre pet dana u Mladenovcu, kada su dečaka J. V. (10) pretukla trojica učenika i tada mu polomila nos. Majka ovog dečaka za Novu otkriva šta se dogodilo.

Prošle nedelje su trojica učenika trećeg razreda Osnovne škole „Momčilo Živojinović“ u Mladenovcu slomila nos desetogodišnjaku, inače učeniku petog razreda pomenute ustanove. Dečak je zadobio tešku povredu, a njegova majka Tamara Vukosavljević kaže za Nova.rs da je njeno dete danima trpelo nasilje.

Vršnjačko nasiljefoto: Profimedia

Sve je, kako kaže, počelo zbog papuča koje je nosio, da bi potom maltretiranje eskaliralo napadom na njenog sina, po izlasku iz škole. Tada su ga trojica učenika sačekala, napala i polomila mu nos, zbog čega je završio u Beogradu na Kliničkom centru, potom u Tiršovoj na operaciji nosa.

„Sve je počelo 16. septembra kada je moj sin otišao u prodavnicu, tada je krenulo verbalno maltretiranje zbog papuča koje nosi. Postoji i snimak sa prodavnice, gde se vidi ponašanje mog deteta, koje ne obraća pažnju dok ga psuju. Oni zovu moje dete „papučicom“, jer nosi papuče „kroksice“, koje jako voli i tako mu se rugaju. To predstavlja uvredu i to je početak verbalnog nasilja nad detetom“, priča Tamara Vukosavljević.

Ova majka ističe da je njen sin i ovako povučen i da ništa nije ukazivalo da trpi maltretiranje od strane druge dece- Objašnjava i da ima primereno vladanje i odličan uspeh.

Nije smeo da nam se poveri, jer je otac jednog od tih dečaka nadređeni bivšem suprugu, odnosno ocu mog deteta. Pretio mu je kako će njegov tata dati otkaz njegovom. Sve je eskaliralo 20. septembra kada je došlo do fizičkog napada, posle 17 časova. Sin je krenuo iz škole, a na izlazu su ga sačekala tri dečaka. Bio je sam, jer niko od dečaka iz odeljenja ne ide na tu stranu kući. Njih trojica žive u istom naselju gde i on. Sačekali su ga, gađali su ga tom granom, gađali ga kesom za likovno, sva sreća pa je izbegao. Ne znam šta bi se desilo da su ga teglom pogodili. Onda ga je jedan od njih udario u glavu“, priča potresena majka.

Od siline udarca njen sin je dobio krvarenje iz nosa, a Tamara objašnjava da je, na svu sreću, naišao jedan čovek koji je počeo da kritikuje trojicu učenika, pa su se oni razbežali.

Škola / Ilustracijafoto: Beta/Branislav Božić

„Dete je došlo kući krvavo i uplakano, nismo mogli zaustaviti krvarenje. Bivši suprug je momentalno otišao u školu i prijavio sve PP službi, a to što direktor tvrdi da je za nasilje saznao iz novina – nije tačno, moram da demantujem, jer se zna kada je podneta prijava, a postoji snimak i škole. Prijavili smo i inspekciji. Odmah su nas uputili na ORL kliniku Kliničkog centra, otišli tamo, pregledano nam je dete od dežurnog lekara koja je je odmah uočila da je polomljena leva strana nosa. Potom su nas poslali u Tiršovu, na snimanje i nastavak lečenja“, navodi majka pretučenog deteta.

Kako je objasnila, na snimku se vidi da je dečaku polomljena leva nosna kost.

„Repozicija je rađena u petak, dete je operisano. Posle toga smo izašli kući, u nosu je imalo tampone, pet dana od četvrta uveče nije jelo ništa, izgubilo je i na kilaži. Vrlo je uplašen, što razumem, jer da se desilo nekom ko je odrastao bio bi isprepadan. Od sledeće nedelje kreće kod psihologa, a sutra imamo i kontrolu, odnosno skidanje zavoja“, objašnjava Tamara koliko se život zakomplikovao zbog nasilja.

Kako isitče, još uvek ne znaju šta se događa u školi, jer ih iz te ustanove niko nije zvao, te da je jedino razredni starešina pozvao da pita o stanju dečaka, ali da su saznali da je isključen iz celog slučaja i da nije uključen u tim protiv nasilja koji škola ima.

„Direktor priča da se slučaj nije dogodio u školi, ali se dogodio prilikom povratka iz škole, na terenu koji škola koristi za obavljanje časova fizičkog vaspitanja. U četvrtak uveče nam je stigao poziv da se Jovan javi u školu i da da izjavu u prisustvu mene ili oca. Dete u bolnici, spremamo se za operaciju i treba da ga vodimo u školu da daje izjavu. Pisali smo izjavu u 22 sata uveče i ja sam poslala pisanu izjavu svog deteta, to veče kada je bila operacija“, kaže Tamara.

Ona objašnjava da je novi šok usledio kada je nastavnica optužila njeno dete da je krivo što je pretučeno.

„Nastavnica u odeljenju V-2, na času pred svom decom, rekla je da je moje dete krivo, jer da ih nije izazivalo, ne bi ga ni napali, ni pretukli. Sina je pozvao jedan drugar posle časa, dete koje je natečeno i u bolovima, posle operacije i svog stresa koji je preživeo, i ispričao šta se dogodilo. Pošto su deca u pitanju, nismo bili sigurni u to, pa smo pozvali još par drugara da potvrde priču, svi do jednog su rekli identičan sled događa. Odmah smo prijavili nastavnicu prosvetnoj inspekciji, jer to što je uradila nije pedagoški. Pred decom ne treba da staje ni na čiju stranu, ne treba da opravdava ni nasilnike, ni žrtvu“, naglašava majka.

Kako ističe, iako im je veliki broj roditelja i sugrađana pružio podršku, bilo je i negativnih komentara.

„Direktor škole rekao je u izjavi za medije da se ništa strašno nije dogodilo. Ja, zaista, ne znam šta je po direktoru još trebalo da se dogodi da bi slučaj bio strašan?! Meni je cilj da se spreči svaki vid nasilja. Nulta tolerancija za sve nasilnike i da probudim uspavane roditelj da javno istupe. Pravdanje nasilnika može da dovede do katastrofe. Činjenica je da je najveći broj ljudi stao uz nas, meni je jako važno da roditelji čija su deca takođe maltreitrana u toj školi i prošle i pretprošle godine od strane tih dečaka, progovore. Ako su deca od devet godina uradili ovakvu stvar, šta će biti kad odrastu“, zaključila je Tamara Vukosavljević, majka pretučenog deteta J.V.

Bonus video:

(Espreso / Nova / Prenela: J.N.)