Hezbolah, ilustracija, Foto: AP Photo/Hadi Mizban

brutalan sukob

Hezbolah aktivirao opasne naprave: Nova epizoda u krvavom bliskoistočnom paklu!

Izrael je od ponedeljka počeo kopneni upad u Liban u borbi protiv Hezbolaha

Objavljeno: 03.10.2024. 13:10h

Libanski pokret Hezbolah saopštio je da je aktivirao dve eksplozivne naprave da spreči novi pokušaj upada izraelske vojske na jug Libana kao i da je ispalio "raketni baraž" na severni grad u Izraelu.

Ta proiranska grupa je saopšptila da je aktivirala naprava kada su "izraelske neprijateljske pešadijske snage" pokušale da krenu ka gradu Marun al Rasu u Libanu, kod granice Libana i Izraela.

Hezbolah je odvojeno saopštio i da je ispalio rakete na grad Tiberijad na severu Izreaela.

Kako je saopšteno ispaljen je "baraž raketa" na Tiberijad kao odgovor na izraelsko bombardovanje libanskih "gradova, sela i civila".

Izrael je od ponedeljka počeo kopneni upad u Liban u borbi protiv Hezbolaha, dok istovremeno vrši napade u Gazi gde se bori protiv palestinskog Hamasa. Izraelska vojska saopštila je juče da je osam njenih vojnika poginulo u sukobima u južnom Libanu.

Liban, ilustracijafoto: EPA-EFE/WAEL HAMZEH

Izrael takođe od kraja septembra gađa oblasti u Libanu gde militantna grupa Hezbolah ima jako prisustvo. U vazdušnom udaru u centru Bejruta kasno sinoć poginulo je devet ljudi, prema libanskom minsitarstvu zdravlja, a Hezbolah je saopštio danas da je u tom napadu poginulo sedam njegovih pripadnika.

Izrael i Hezbolah razmenjuju vatru preko libanske granice gotovo svakodnevno od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra prošle godine posle koga je Izrael počeo rat protiv Hamasa u Gazi.

Bonus video:

(Espreso/Beta/Preneo: V.Š)