Radnici, Foto: Profimedia

neradni dani

Koliko slobodnih dana nas još čeka? Bliži se obeležavanje Dana primirja, a ovo je dobra vest za sve radnike

Na neradne dane državnih praznika mogu da rade i privredna društva čija priroda delatnosti, ili tehnologija procesa rada zahteva – neprekidan rad

Objavljeno: 03.10.2024. 11:20h > 11:22h

Skoro sve neradne dane koje smo imali u 2024. godini smo iskoristili. Do kraja ove godine ostao nam je još jedan neradni dan i to u mesecu novembru. Tog dana obeležava se Dan primirja u Prvom svetskom ratu i praznuje se neradno.

Dan primirja u Prvom Svetskom ratu je državni praznik i zbog toga se praznuje neradno. Dobra vest za sve zaposlene je što 11. novembar obe godine pada u ponedeljak, što znači da će zaposleni i školarci moći da spoje taj dan sa subotom i nedeljom i dobiće 3 neradna dana.

Radnicifoto: Trevor Adeline / Caia Image / Profimedia

Ko ne radi za vreme državnih praznika

U dane državnih i verskih praznika koji se praznuju u Srbiji „ne rade državni i drugi organi, privredna društva i drugi oblici organizovanja za obavljanje delatnosti ili usluga, osim na Dan pobede koji se praznuje radno“, predviđa zakon.

Ovaj propis, takođe, predviđa i za koga je obavezno da radi na neradne dane.

Državni i drugi organi, privredna društva i drugi oblici organizovanja za obavljanje delatnosti ili usluga dužni su da, u skladu sa zakonom i propisima donesenim na osnovu zakona, obezbede neprekidno obavljanje delatnosti, odnosno usluga i u dane državnih i verskih praznika koji se praznuju u Srbiji ako bi zbog prekida obavljanja delatnosti, odnosno usluga nastale štetne posledice za građane i državu“, stoji u ovom propisu.

Na neradne dane državnih praznika mogu da rade i privredna društva čija priroda delatnosti, ili tehnologija procesa rada zahteva – neprekidan rad.

Bonus video:

(Espreso/Blic/M.L.)