BOGOVSKI UKUS
Pravi svadbarski kupus po receptu iz Mrčajevaca: Šumadijske domaćice uvek korsite ove tajne cake za savršen ukus
Svadbarski kupus je nezaobilazni deo svakog svečanog ručka u Šumadiji
Ovo tradicionalno jelo zauzima posebno mesto na trpezama tokom svadbi, slava i praznika, a njegova priprema je prava umetnost koja se prenosi generacijama.
Svadbarski kupus nije obično jelo, već simbol gostoprimstva i kulinarskog identiteta jedne regije. Pripremu i serviranje prate određeni rituali, tri vrste mesa su obavezne - suvo (dimljeno), masno i posno, a recept varira od kuće do kuće.
Tajna savršenog ukusa leži u dugom kuvanju na srednjoj temperaturi, da se čuje kako šapuće, što bi rekle naše bake.
Mali trikovi u pripremi mogu vas odvesti do takmičenja na Kupusijadi u Mrčajevcima. Na primer, kupus se ne meša tokom kuvanja, već se lonac blago protresa. Jelo je gotovo kada meso postane meko i počne da se raspada.
Kako se servira svadbarski kupus
Tradicionalno, uz svadbarski kupus se ne služi hleb, već proja od žutog kukuruznog brašna. Ovo je još jedan detalj koji doprinosi autentičnosti i bogatstvu ukusa ovog jela.
Recept za svadbarski kupus
Potrebno je:
- 2 veće ili 3 manje glavice kiselog kupusa (ukupno 5-6 kg)
- 1 kg junećeg buta
- 1 kg dimljene butkice ili kolenice
- ½ kg dimljene slanine
- ½ kg crnog luka
- 5 čenova belog luka
- 5 listova lovora
- 1 kesica bibera u zrnu
- 4 supene kašike mlevene paprike
- 1 supena kašika tucane ljute paprike
- 100 grama svinjske masti
Priprema:
Kupus isecite na kriške i nemojte ga cediti od rasola.
U odgovarajućoj šerpi od 10 litara, najbolje zemljanoj, na niskoj temperaturi otopite polovinu svinjske masti. Preko složite prvi red kiselog kupusa, pa trećinu crnog luka sečenog na rebarca. Stavite trećinu od svakog mesa (slaninu i dimljenu butkicu secite na krupnije komade). Dodajte biber u zrnu po ukusu, dva lista lovora i obe vrste paprike.
Sve prekrijte drugim slojem kiselog kupusa i ponovite postupak još jednom, tako da imate ukupno dva sloja kupusa i ostalih sastojaka. Na to stavite preostalu mast i sve prekrijte još jednim, trećim slojem kupusa.
Ovako složen kupus nalijte vodom do trećine lonca i stavite da proključa. Potom smanjite temperaturu, i kada jako ključanje prestane, poklopite i kuvajte bar pet, šest sati.
Bonus video:
(Espreso/zenablic/T.M.)