Slavica Đukić Dejanović, Foto: Printscreen/RTS

o štrajku prosvetara

"Nema novca za ovaj zahtev prosvetara": Ministarka Đukić Dejanović pozvala sindikate na nastavak razgovora

Ministarka naglašava da je spremna za dalji dijalog kako bi se pronašlo održivo i fer rešenje

Objavljeno: 03.10.2024. 09:39h > 09:48h

Većina obećanja iz prošlogodišnjeg sporazuma je ispunjena, ali pregovori sa sindikatima prosvetnih radnika i dalje traju, rekla je danas ministarka prosvete u Vladi Republike Srbije Slavica Đukić Dejanović. Kako je istakla, iako bi iz ministarstva voleli da povećanje bude veće od 12 odsto, u ovom momentu je procena da ne postoje mogućnosti da to povećanje bude veće, jer "nema više para".

- Premijer i ministar finansija su jasno naglasili da je ovo povećanje maksimum koji trenutne finansijske mogućnosti dozvoljavaju. Prosvetni radnici će dobiti još jedno povećanje plata od 12 odsto, što je znatno više od povećanja od 8 odsto, koje će dobiti drugi sektori - kaže ministarka Slavica Đukić Dejanović.

Slavica Đukić Dejanovićfoto: Printscreen/Youtube/Prva

Sa tim povećanjem, naglašava ona, početna plata nastavnika koji nema ni dan radnog staža bila bi oko 105.000 dinara ističe ministarka Slavica Đukić Dejanović, ukoliko bi se u to uključilo i razredno starešinstvo.

Ministarka naglašava da je spremna za dalji dijalog kako bi se pronašlo održivo i fer rešenje, iako teškoće u pregovorima proizilaze iz finansijskih ograničenja i iz želje prosvetnih radnika za boljim uslovima rada.

- Po sporazumu koji je potpisan prošle godine sa prosvetarima skoro sve je ispunjeno - kaže ministarka Slavica Đukić Dejanović.

Kao primere navodi povećanje nadoknade za razredno starešinstvo, kao i izmene zakona po kojima će svaki napad na prosvetare biti tretiran kao napad na advokate.

- Saglasnosti nema u očekivanju prosvetara da najniža plata u ovom sektoru bude izjednačena sa prosečnom platom u Srbiji. Jednostavno, nema novca za to. Sada se postavlja i pitanje da li ta preraspodela od 12 odsto povećanja može da bude i drugačija. Ima tu raznih ideja - navodi ministarka prosvete.

Štrajk foto: Nebojša Mandić

Više škola nije radilo

Juče je održan još jedan štrajk prosvetara, a kako napominje ministarka Slavica Đukić Dejanović, oko 23 odsto škola u Srbiji nije radilo.

- Bilo je više škola koje nije radilo. Oko 29 odsto škola je imalo skraćene časove, oko 23 odsto škola je imalo potpuno obustavu. I jedna škola kada ne radi, časovi se moraju nadoknaditi. Danas rade sve škole - kaže Slavica Đukić Dejanović.

Napominje da se izgubljeni časovi moraju nadoknaditi i da je štrajk, kako kategorija obuhvaćen i definisan zakonom.

- Ona podrazumeva u prosveti skraćenje časova i to što čas neće trajati 45 minuta nego 30 i to se mora nadoknaditi. Obavestila sam i direktore da je potrebno da organizuju proces rada za decu koja dođu u školu i sa onim nastavnicima koji ne žele da štrajkuju. Moja obaveza je da se zapravo ponašamo po zakonu o štrajku i da se ja organizujem, odnosno naše ministarstvo i uopšte prosvetni radnici u skladu sa tim zakonom - kaže Slavica Đukić Dejanović.

Oni koji nisu štrajkovali ne znači da ne žele veće plate, već da imaju odgovornost prema deci i njihovim roditeljima.

"Pozivam roditelje da budu aktivniji kada je u pitanju odluka o ekskurzijama"

Ministarka se osvrnula i na cene ekskurzija koje su paprene i pozvala sve roditelje da se više uključe u izbor.

- Mi kao ministarstvo tražimo da ekskurzije budu planirane po školskom programu. Sva ostala organizacija je na nivou škole. Ja apelujem na Savet roditelja da razmisli o ceni i svemu ostalom pre nego što se odluče za neku destinaciju. Ja ovoga puta pozivam roditelje da budu aktivniji kada je izbor destinacije i cena ekskurzije u pitanju - kaže Slavica Đukić Dejanović za RTS.

Bonus video:

(Espreso/RTS/Blic/M.L.)